All posts in Uncategorized

 • Ikke la sjansen gå til spille

  Det er et sjansespill av opposisjonspartiene i Oslo bystyre å lukke ørene for faglige vurderinger og hindre at Lambda nå realiseres.

  NAIVT: Det er i beste fall naivt å tro at nei til Lambda ikke vil føre til en lengre utsettelse av nytt Munch-museum. I verste fall må vi i påvente av enighet bruke pengene på å ruste opp dagens museum. Da kan tidsvinduet for nytt Munch-museum være lukket, skriver Oslos kulturbyråd Hallstein b. Bjercke.


  En av verdenshistoriens største kunstnere, Edvard Munch, testamenterte bort store deler av sitt livsverk til Oslo Kommune. Nå gjenstår det å se om vi politikere i hovedstaden er i stand til å forvalte denne arven på en skikkelig måte. Denne kunstskatten er for stor til å brukes som en brikke i et lokalpolitisk spill.

  Denne kunstskatten er for stor til å brukes som en brikke i et lokalpolitisk spill

  Oslo kommunes samling av Munchs kunst er unik. Den er unik fordi den er så omfattende, og viser hele bredden i kunstnerskapet. Blant verdenshistorienes andre store kunstnere er samlingene spredd på mange eiere i mange land. På Picasso-museet i Barcelona og Van Gogh-museet i Amsterdam får man bare se bruddstykker av disse kunstnernes virke. I Oslo har vi nå muligheten til å skape verdens mest spennende kunstmuseum, med en mangedobling i antall besøkende som en realistisk konsekvens. Da vil man også nærme seg Munchs eget mål, som var å la flest mulig ta del i kunsten.

  Vi bør raskt bestemme oss for å bygge et museum med de kvaliteter Munchs kunst fortjener – til riktig pris og riktig tid.

  Dagens Munch-museum på Tøyen er både for lite og i for dårlig forfatning til at det er mulig å realisere det unike potensialet denne kunstsamlingen representerer. I løpet av få år må bygget rehabiliteres for store beløp, bare for at vi skal være sikre på at ikke kunsten skades. Det betyr at tidsvinduet for å realisere drømmen om verdens mest unike kunstmuseum er lite. Dersom vi ikke klarer å bestemme oss for lokalisering av nytt museum snart, må vi i stedet sette i gang arbeidet med å vedlikeholde dagens bygg, en investering uten verdi for fremtiden. En slik løsning vil ikke gi oss mulighet til å vise så store deler av samlingen som kunsten og kunstneren fortjener.

  Om bystyret i dag bestemmer at det skal utredes to alternative plasseringer av nytt Munch-museum skal byrådet i Oslo selvsagt gjøre dette på en grundig og god måte. Vi kan allikevel ikke se bort fra at det ligger en ferdig skisse for det som kan bli et av verdens flotteste kunstmuseer i Bjørvika. Fagfolk har vurdert at det sannsynligvis også vil bli billigere å bygge her enn opposisjonens alternativer, blant annet på grunn av at reguleringsmessige og antikvariske føringer for de alternative tomtene vil måtte kreve et kjellerplan, og fordi grunnforholdene er særdeles kompliserte under både Tullinløkka og Tøyen. Stødig fjell under havflaten i Bjørvika er et sikkert fundament. At de tekniske rommene befinner seg i byggets kjerne, i stedet for i kjelleren, gir både enklere drift og gjør det rimeligere å bygge.

  Men først og fremst er Lambda et museumsprosjekt med unike kvaliteter. Her kan man veksle mellom å ta inn inntrykkene fra Munchs kunst, og å nyte fjorden, byen og landskapet han var inspirert av, i de fantastiske pausearealene med byens beste utsikt. De store og luftige pausearealene vil forsterke og komplettere kunstopplevelsen. Åpningen og den naturlige bevegelsen mellom etasjene er en del av dette. Dette ser ikke Halse og andre Lambda-motstandere ut til å forstå, der de sitter med sine tekniske kalkyler av brutto- og nettoareal.

  De siste dagene har Lambda-prosjektet blitt lovpriset av både arkitekter, museumsdirektører og kunstnere. Alle mener at lokaliseringen i Bjørvika er den beste. Samspillet med Operaen og de andre kulturbyggene – både arkitektonisk og innholdsmessig – trekkes stadig frem som meget spennende og unikt også i internasjonal sammenheng.

  Det er et sjansespill av opposisjonspartiene i Oslo bystyre å lukke ørene for faglige vurderinger og hindre at Lambda nå realiseres. Ingen av deres alternativer har noe flertallsstøtte bak seg. I tillegg må det enorme arbeidet som er lagt ned i å gjøre Lambda til et så godt prosjekt som det er blitt, gjøres om igjen. Det er i beste fall naivt å tro at dette ikke vil føre til en lengre utsettelse av nytt Munch-museum. I verste fall må vi i påvente av enighet bruke pengene på å ruste opp dagens museum. Da kan tidsvinduet for nytt Munch-museum være lukket.

  Kunstarven etter Edvard Munch fortjener det beste. Det vil den få i Bjørvika.

 • Vi trenger hjelp til et krafttak

  I dagens BT hevder partiet Rødt at Bergen kommune har tapt 5,5 milliarder kroner på å selge seg ned i kraftselskapet BKK.
  Vi vil gjerne ettergå denne påstanden, men kjenner vår begrensning. Dette er komplisert. Finnes det økonomer eller eksperter på kraftmarkedet som vil hjelpe oss på vei? Henger logikken til Rødt på greip, er verdifastsettelsen gjort riktig, har Rødt glemt noe?

  Vi setter svært stor pris på din hjelp. Vi har fått regnestykket fra Rødt.

  Vedlegg I handler om verdivurdering av BKK.
  Vedlegg II er oversikt over tapet fra 1998 til i dag.

 • Endelig i gang

  Vi er glade for å kunne ønske velkommen både gamle og nye lesere av faktasjekk.no! Det har vært en lang pause. Årsakene til det er flere, men først og fremst har det vært et ressursspørsmål i BT. Vi som drev faktasjekk.no i valgkampen for to år siden, hadde også andre arbeidsoppgaver. Da vi kom ut av valgkampmodus, ble disse andre oppgavene såpass arbeidskrevende at faktasjekk-arbeidet stoppet opp. Til slutt erkjente vi at inntil videre skulle faktasjekk.no være et tilbud i valgkampen. Hva som skjer etter den tid, er foreløpig et åpent spørsmål.

  Vi er store fans av 5080-gutta som driver noe av den skarpeste satiren i landet. Også mediesatire, og gudene vet at vi trenger mediesatire i dette landet. Vi ble derfor smått beæret av å bli utsatt for dem denne uken. Har dere ikke sett parodien, kan dere se den her.

  For å bli seriøs et øyeblikk: Det er fullt mulig at noen av våre saker kan karakteriseres som flisespikkeri. I hvert fall er det en fin måte for partisympatisører å bagatellisere vurderinger som ikke går «deres vei», på samme måte som partiets motstandere vil bruke en «feil»-vurdering for alt det er verdt. Slik er tross alt politikken. Vi er forberedt på det, men prøver ikke å være så opptatt av slike karakteristikker. Vårt eneste motiv er å avgjøre om politikerne har grunnlag for det de påstår. Fordi vi legger like mye trykk på alle saker vi publiserer, enten de er sanne eller feile, kan noen saker enkeltvis fremstå som overdimensjonert.

  Men vi vil fortsette å være tro mot metoden vår. Der er kjerneideen å teste sannhetsgehalten i politikernes påstander mange ganger, og kanskje bli litt klokere hver gang. Det er en ren faktasjekk: Hvorvidt en eventuell «feil»-påstand er svært betydningsfull eller mindre betydningsfull, overlater vi til andre å avgjøre. Vi som gjør researchen, har heller ingenting å gjøre med hva BTs konklusjon blir. Den avgjørelsen overlates til redaktørene i BT. Selv om du er uenig i konklusjonen, er håpet at du likevel kan ha utbytte av å lese selve saken. Og vi er selvsagt glade for all debatt om vår research og våre avgjørelser.

  Vi vil gjerne ha flere tips fra dere, enten på mail, her i bloggen, på Facebook eller Twitter. Foreløpig har vi vært mest aktive på Twitter, men FB-siden skal vi prøve å blåse liv i etter hvert.

 • Dør på nytt oppdrag

  Dette bildet lyver, helt klart! Denne døren ser bedre ut enn den var; det som i sin tid hadde blitt brukt for å tette sprekkene hadde delvis falt ut, den var nedseget på de feile stedene, fyllingene passet liksom ikke lenger osv osv. Og du vet, folk som så bilder av denne døren, om aldri så shabby chic, mente vel at selveste maleren i Tid for Hjem burde skamme seg, slem! Så jeg hadde jo vært på jakt etter en erstatning over lengre tid kan man si.

  Og som jeg har sagt før, som et råd til alle søkende mennesker; gå ALDRI forbi en container, eller konteiner om du vil. På et skikkelig upoetisk industriaktig sted i Åsane (det finnes mange fine plasser der ute, altså) lå denne lurvete grønne døren og ventet. Den hadde tydeligvis gjort sin misjon på sitt opprinnelsessted, kanskje fryktet den å ende opp på BIRs gjennvinningsstasjon på Salhusveien?

  Kanskje oppfattet den mitt hurrarop som en redning, og det at jeg med nød og neppe klarte å buksere den over kanten og inn i bilen MÅ jo ha føltes godt. Den hadde tydeligvis lagt her en stund; gjennomvåt av oktoberregn. Så etter noen uker med opptørking innendørs, tror jeg den var glad for min skraping og varmluftpistoling, en slags kjærlighet tenker jeg den følte 🙂

  Glassfeltene ble rengjort, all kitt skrapt vekk, og som kanskje de fleste vet; i kittfalsen bruker vi kvistlakk! På gamle vinduer skal man isolere kittfalsen med kvistlakk; bevaring av treet, og dette er jo sprosser fra den tiden de plukket det ideelle alentreet til den slags bruk. Vi er svært glade i maskinglass; sånt gammalt glass som har liv i seg og «bølger seg» når du beveger deg. . . Så jeg skar ut de nødvendige «spekelasjer» og kittet på plass. I stedet for vanlig linoljekitt på boks bruker jeg Fönsterkitt fra Beckers. Kommer på tube og påføres med fugepistolen, myyye enklere!

  Karmen var ikke kastet i samme konteiner, så der fikk jeg laget meg en ny. Dvs. at jeg bestilte så og så bred furu (topp kvalitet) til sidene og toppen, og en solid eikedørstokk. Jeg kontaktet det lokale sagbruk v/herr Åsebø. Kan jo ordne det meste, han!

  Tilpassing og på plass og døren skal ønske oss og andre besøkende velkommen for lang lang tid fremover. Jeg lurer av og til på hvilken dør som erstattet denne. . .? Vi ser jo stadig vekk grimme eksempler på dårlig smak kombinert med liten investeringslyst; byggvaresteder selger billige dører mange folk kjøper. De kan stå og grine i flere år (kanskje opptil 12?) før de må skiftes ut pga slett kvalitet.

  Moralen i denne visen er; ikke bytt den originale hoveddøren din ut med en som trekker ned helhetsinntrykket. Fiks den selv, eller evt få noen til å restaurere den. Den er garantert i bedre kvalitet enn mange av de billige dørene som nordmenn tydeligvis elsker. Alternativt; sett originaldøren i kjelleren til lagring, en fremtidig eier av huset ditt vil være supertakknemlig, nemlig!!

 • Sliten&Brun el. hvit og lun?

  I kjelleren på vårt lille tun. . .

  Ja, jeg kan innrømme dét,  jeg har vært litt taus i det siste, litt travel er vel mer riktig, travel med så mye og så mangt. På «landet» på Askøy, mer og mer. Påsken ble en hyggelig oppgradering for den rufsete kjelleren; Read more

 • Kom mai, du skjønne, milde

  . . . Du kom så plutselig, med varme og knopper på bjørk, hegg og pil, med slutten av april var jo hele Bergen et stort smil, det var ingen tvil; våren var forbigått av herr Sommer!! Read more