All posts in USA2012

 • Spår Obama-gjenvalg

  President Barack Obama utenfor Det hvite hus i går.

  Historieprofessor Allan Lichtman har laget en formel for å forutsi hvem som vinner presidentvalg i USA. Ved å bruke formelen har Lichtmann ifølge US News gjettet riktig i alle presidentvalg siden Ronald Reagans gjenvalg i 1984. Syv ut av syv riktige, altså.

   

  Formelen består av en sjekkliste på 13 punkt, av typen «Den nåværende administrasjonen har ikke vært involvert i noen skandaler» og «Økonomien er ikke en resesjon under valgkampen».

  Obama scorer ifølge Lichtman ni poeng på sjekklisten, mens republikanerne scorer tre. På ett spørsmål, om økonomien er i en resesjon, mener Lichtman at situasjonen er uavklart. US News har en lang artikkel om Lichtmans sjekkliste, mens slate.com oppsummerer hovedpunktene her.

 • Hvor er de nå?

   

   

  Michele Bachmann

  Michele Bachmann på valgkampturné. Her fra Florida i august.

  Og da mener jeg det ikke på en «hvor ble det egentlig av Fred Thompson, lurer på hva han gjør nå»-måte». Nei, helt konkret: Hvor er kandidatene i dag, og hva gjør de på?

  Dette kartet fra Politico viser hvor kandidatene er, og hva de gjør der. I går, for eksempel, var Michele Bachmann i Des Moines, Iowa, for å tale på en Tea Party-happening. Jon Huntsman, derimot, var i Hudson, New Hampshire, for å snakke om jobbskaping.

  Iowa, New Hampshire og South Carolina er de første statene som holder primærvalg. Kandidater som gjør det dårlig i disse valgene, har historisk sett et dårligere utgangspunkt for å ende opp som partiets presidentkandidat. Bachmann og de andre kandidatene blir derfor garantert ofte å se i disse statene de neste månedene.