Tilslørt debatt

Foreningen !les legitimerer ikkje berre antidemokratiske haldningar ved å sende Aisha Shezadi på skuleturné. Til sjuande og sist legitimerer dei vald.

 

ANTIDEMOKRATISK: Foreningen !Les spreier antidemokratiske haldningar når dei sender niqab-kledde Aisha Shezadi ut på skuleturné, meiner Hilde Sandvik. ILLUSTRASJONSFOTO: REUTERS/Phil Noble (BRITAIN)

Ved å sende niqab-kledde Aisha Shezadi ut på skuleturné, viser Foreningen !les at dei ikkje tar henne alvorleg. Det går også tydeleg fram av svaret leiar i foreininga, Wanda Voldner, gir i Dagbladet etter å ha blitt kritisert for kultursvik frå Hege Storhaug i Human Right Service. For Voldner er Aisha Shezadi berre ei jente som har forfatta ein «velskrevet og spennende tekst» som attpåtil får henne til å skjøne valet av total tildekkjing.

Motspørsmålet til Voldner er: Ville foreininga ha sendt Mohyeldeen Mohammad, ein av bakmennene bak demonstrasjonen i Oslo sist veke, mannen som har truga med terror på norsk jord?

Ville dei ha sendt ein Behring Breivik som hadde skrive eit «velskrevet» manifest? Eller det mest opplagte spørsmålet for å avdekkja dobbeltmoralen: Kva om jenta hadde kome frå det kristne miljøet som no hevdar at Utøya-massakren er eit teikn frå Gud? Ville vedkommande ha fått taletid til å misjonere for unge skuleelevar i det som ifølgje Voldner er eksempel på eit «raust debattklima»?

Aisha Shezadis syn, ikkje berre på klesplagg, er etter kvart blitt kjent, først gjennom artikkelen «Du, jeg og niqab», som ho skreiv til antologien «Utilslørt. Muslimske RÅtekster». Ho har dei siste dagane også fått uttale seg om kva ho meiner om norsk deltaking i krig i Afghanistan (ho karakteriserer Taliban som «Guds løver»). Og ho meiner – som god salafist (fundamentalistisk rørsle i sunni-islam) – at muslimar ikkje bør krangle i allmenta, men stå fram med ei stemme. Venstre-politikar Abid Raja, ein av dei som har opponert mot dette synet, kallar ho «kuffar», vantru.
Aisha Shezadi høyrer til den prosenten ytterleggåande muslimar ein til dagen kan lese om på nettstaden islam.net. Det er desse som den siste veka har fått mediemerksemd på seg mellom anna for å sjikanere ei ung tidlegare muslimsk jente som er blitt valdteken.

Sjølv møtte eg Aisha Shezadi i debatt på Ukeslutt i fjor etter at eg hadde skrive ope brev til henne. Der skreiv eg mellom anna at eg ikkje ønskjer å stille spørsmål til henne før ho stiller spørsmål til meg, fordi eg opplever at ho snyltar på demokratiet og menneskerettane ved å ønskje rettar for seg sjølv (toleranse) som ho ikkje vil gi andre (ikkje-truande). Programleiaren spurte om ho ville vite noko om meg. Ho lurte som venta ikkje på noko.
«Det er fantastisk å snakke for folk som er lutter øre», sa Aisha Shezadi til Klassekampen sist veke om det å vere på skuleturné.

Noko anna enn lutter øyre har ho også synt at ho ikkje er interessert i.

Write us your thoughts about this post. Be kind & Play nice.
 1. margit sier:

  Dette er eit lykke bilde. Det er jo ein edderkopp med kross på ryggen. Krosskrekla seier me på dialekt. Dei er snille og ber lukke med seg.
  Margit

 2. Valiana sier:

  Nei, no lo eg godt :-)

  Er ikke redd edderkopper om de holder seg i høvelig avstand, men trenger ikke få de i fjeset liksom…

 3. Olav Berg sier:

  Hei Ole Johannes
  Hva er vekten nå? På bildene ser du rett og slett slank ut.

  Snakkes

  Olav

 4. Randi Bolstad sier:

  To kilo kantareller og fire vinglass med molter veier godt opp mot det å møte en edderkopp (eller tusen millioner) …

 5. Kratt sier:

  Hva med flått da? Du møter vel en del av dem også når du går off-trail gjennom tette bjørkekratt? De er også en slags edderkopper :)

 6. tante tone sier:

  Glad det ikkje var meg som traff på alle dei edderkoppane. Når eg går fremst på tur i skogen, går eg alltid og viftar med hendene for å fjerne eventuelle ekle spinn og endå eklare: spinn med spinnaren i!

 7. Anne sier:

  Du er morsom :-) Glad jeg ikke er redd edderkopper.

 8. Jente 29 sier:

  Når jeg leste dette så måtte jeg faktisk dra genseren opp sånn at jeg dekket nakken pga alle frysningene…. Uæææh jeg hadde ringt redningshelikopter hvis det var meg…
  Ekle dyrene, jeg orker ikke å gå i skauen pga de.

  Du er en sann helt som ikke ble innlagt på psykiatrisk etter en sånn opplevelse.. :)

 9. tanga trond sier:

  Jeg tror maur biter mer enn edderkopper, altså…

  Planlegger du noe nytt maraton som erstatning i senhøstes vinter?

 10. Qf sier:

  Du har blitt stilig av all treningen. Nå hadde det vært spennende om du klippet håret kortere og tok skjegget. Bare nevner det.
  Ø

 11. Linn Jones sier:

  Hva heter den på bildet? Jeg fant en sånn i hagen til Mamma og kjente den ikke igjen 😛

 12. Np sier:

  Når eg var 6-7 år trudde eg at øyenstikkarar stakk ut augene på folk, og var av den grunn livredd for dei.

 13. Ole Johannes sier:

  Flåtten likar ikkje meg. Når det er mygg i lufta, er eg den første som går inn (dersom ikkje min ven Joar er der, for dei likar han endå betre enn meg), men flåtten bit meg rett og slett ikkje. Eg har gått tur med svigermor, og ho hadde tretti flått på seg, eg hadde ingen. Eg finn dei krypande på huda mi, men dei bit seg aldri fast.

 14. Ole Johannes sier:

  Ja, alt i alt var det ein veldig fin dag. Kantarellane er fløtestua og spist opp til ovasjonar frå familien (eg spiste to spiseskeier), og det meste av moltene er spist med fløyte og sukker (tre spiseskeier (fordelt på ni teskeier), med svart, krutsterk kaffi til) HERRRRleg!

 15. Ole Johannes sier:

  Er du ein mann eller ei dame, Qf? Berre lurar…

 16. Ole Johannes sier:

  Ja. Men først skal eg ned i under nitti kilo, så skal eg prøve å springe liltt, og så får vi sjå. Maraton skal det bli. Eg er jo Maratonmannen :-)

 17. Ole Johannes sier:

  2,4 kilo tyngre enn deg.

 18. Ole Johannes sier:

  Ja, det var ein av tinga som mor mi sa til meg. Hadde eg bada i dei, ville eg nok vunne i Lotto :-)

 19. Qf sier:

  Jeg er en mann som var fet men har trent det vekk og så klippet vekk mye hår og barter. Det føles bra.

 20. Jan sier:

  Spørsmålet er vel hva som gjør at slike som Aisha er så selvsikre? Hun kunne neppe ha opptrådt på samme måte for noen år tilbake. Hva har skjedd med Det norske samfunn i mellomtiden og hvorfor?

 21. Bjørn W sier:

  Det er rystende og fortvilende at en ung kvinne som Aisha Shezadi, som burde stått opp for kvinners rettigheter, i stedet lar seg hjernvaske så til de grader av menn med forkvaklede religiøse meninger at hun kan sendes ut og kjempe for en sak som hører middelalderen til. Vi burde snarest gjøre som Frankrike, og forby hodeplagg og tildekkende drakter, som gjør at et menneske kan stå frem totalt ugjenkjennelig. Skjønner hun ikke at dette alltid har vært, og alltid vil være, ren skjær kvinneundertrykking?

  På den annen side har vi hensynet til «alle oss andre». Hadde jeg eksempelvis jobbet i en bank, på et postkontor, eller et annet sted der tillit mellom mellom to personer er nødvendig for å føle trygghet, og det hadde vandret en totalt tildekket person inn, hadde jeg ovehodet ikke følt meg komfortabel i situasjonen. Hva vet jeg hva som er under plagget? Jeg forstår faktisk ikke at vi ikke allerede har en paragraf i det norske lovverket som forbyr totoal tildekking av ansikt. Vår erfaring med denslags har stort sett vært banditter på filmer fra ville vesten og ranere av banker eller besinstasjoner på våre kanter.
  Dette er en uskikk som kun bør møte motstand, og avskaffes så raskt som mulig, i likhet med ytterliggående muslimers ønske om å få innført sharialover i Norge og resten av verden.

 22. Erik Martiniussen sier:

  Å sammenlikne Aisha Shezadi med Behring Breivik, syns jeg er langt (!) over streken. Det er jo det kommentatoren gjør, når hun sier foreningen !les like gjerne kunne sendt ABB ut i skolene.

  Hilde Sandvik skriver også at Shezadi «snyltar på demokratiet og menneskerettane». Det er jo ikke noe spesielt informert kritikk syns jeg.

  Menneskerettighetene er som kjent universelle. Når Sandvik påstår Shazadi «snylter» på dem, så spaserer hun jo selv rett inn i det samme villniset hun kritiserer Shazadi for å representere.

  Det er lett å kritiserer islamister, men det er tydeligvis ikke like lett å gjøre det treffsikkert.

 23. Øivind Bergh sier:

  Dette er en tankevekkende blogg, allerede ivrig diskutert i flere lenker på FB.

  Det paradoksale er at Shezadi er veldig nær Fremksrittspartiets vanligste modus operandi for tiden, der enhver kritikk blir forsøkt stemplet som «mobbing» og «knebling», enten det gjelder multikulturalisme, miljø, eller klima.

  Mest avskyelig er hun mot moderate muslimer, for ordene «frafalne» og «vantro» er svært mye sterkere, ja hånende, i deres kontekst enn de ville ha vært fra det ekstreme kristne høyre overfor sekulariserte etniske nordmenn. Det bør minne oss om hvor viktige modige mennesker som Abid Raja og Hadia Tajik er for å gi unge muslimske jenter og gutter bedre forbilder enn Shezadi og Mohyeldeen Mohammad.

  Ja, Shezadi snylter på vår ytringsfrihet, våre menneskerettigheter og vår toleranse. Det er (forsåvidt) ikke feil å la henne komme til orde – men det vil være veldig feil å gi henne noe snev av anerkjennelse. Det er lov å forakte enkelte meninger.

 24. Frank Sobotka sier:

  Her går det over stokk og stein for deg Hilde Sandvik. Jeg har ingenting til overs for menneskesynet som ligger bak niqab og burka, men å sammenlikne Shazadi med ABB er langt over streken.

  Du begrunner ikke hvorfor du mener at Foreningen les legitimerer vold. Det virker som du skriver i affekt fordi dette har blitt personlig for deg etter et møte med Shezadi. Uten begrunnelse blir påstanden din uten verdi.

  Du kan selvsagt vise til at Shezadi kaller Taliban for Guds løver, noe som selvsagt er håpløst. Men du reflekterer ikke over at det faktisk er legitimt for afghanere å kjempe mot en okkupasjonsstyrke. Hvis det er det som er Shezadis standpunkt, kan du ikke ta det til inntekt for en generell voldsforherligelse hos henne.

  Jeg har ikke sett at hun har uttrykt støtte til vold på noen annen måte enn at det må være lov å kjempe mot utenlandske okkupasjonssoldater i ens hjemland. Har hun f.eks støttet voldelige aksjoner i Norge? Ikke det jeg har sett. Derfor er argumentasjonen din uhederlig, Sandvik.

 25. Tore Kjeilen sier:

  Erik Mariniussen: Du kritiserer på en måte som er mildt sagt uklar. Det finnes på internett automatiske webtjenester som kan produsere tilfeldige artikler, som synes intellektuelle, fordi de inneholder setninger som hver for seg er solide. Men totalt sett blir disse artiklene meningsløse.

  Du fremstår som en menneskelig versjon av den slags.

  Og med de stopper debatten opp, er så tynt det du skriver at man bare sukker, og ønsker deg alt mulig vel…

 26. Frank Sobotka sier:

  Det er fascinerende at når Shezadi blir omtalt på denne bloggen, så brukes det et bilde av en helt annen kvinne.
  Hun blir kritisert for å usynliggjøre kvinner, mens det nettopp er denne bloggen som reduserer Shezadi til bare et klesplagg – faktisk i den grad at man like gjerne bruker et bilde av en helt annen person. Fantastisk!

 27. Kjersti Andersen sier:

  Det jeg blir så oppgitt over er denne «tilsløringen». Jeg har nettopp hatt kontakt med en imam på en omvisning i en moske i Egypt. Jeg stilte spørsmålet hvorfor slør på kvinnene? Han svarte at sløret (det vi her ville kalt skautet) var sagt i Koranen «skulle ta vare på det man var glad i». Da jeg spurte om sløret som blir brukt for å skjule ansiktet også var religiøst betinget og nevnt i Koranen – ristet han på hodet og sa at det var IKKE et påbud etter Koranen.
  Da tenker jeg det er et middel for å usynliggjøre og undertrykke kvinner – og tenker og at Norge er i sin fulle rett til å forby sløret som skjuler ansiktet…..

 28. Tove sier:

  Dette er kort skrevet men veldig bra! Takk til BT og Hilde Sandvik

  Essensen i dag er at vi må passe oss for hvem vi sponser og slipper til overfor våre unge men lønnede landsdekkende turneer i skolene.

  Historisk har islam skadet og drept flere enn nazistene gjorde, det er derfor all grunn til å rope varsku!

  Shezadi har tatt sitt valg, hun har valgt de ekstreme.

 29. Bill Rawls sier:

  Er sammenligningen mellom ABB og denne jenten helt hinsides? Ja, kanskje, men hvis det hadde vært Fjordmann, så hadde vel sammenligningen truffet bedre. Begge er jo selvæerklærte demokratiskeptikere..

  Fjordmann vil ha deportasjon av norske statsborgere på bakgrunn av deres religion, Shezadi synes demokrati er helt unødvendig hvis man har sharia.

 30. Ingalill Sandal sier:

  Klart og godt skrevet. Takk!

 31. B Nilsen sier:

  Et svært viktig innlegg. Godt at media mer og mer tør sette ord på trusselen mot selve humanismen i vår kultur. Å tolerere alt fra fremmede kulturer er å gjøre mange undertrykkede mennesker en bjørnetjeneste. MEN: Er det ikke et paradoks at en stakkars pietist får så kraftig på pukkelen når han sa at 22. juli kunne være en straff fra Gud? Hvordan slår vektskålen ut for avstanden mellom en norsk, ofte pasifistisk pietist og på den andre siden horrible islamistiske voldsoppfordringer????? Jeg klarer snart ikke lenger se stille på at norsk kultur har hang til å piske seg selv mye hardere enn man vil piske nyere kulturelementer. For meg er religion for det meste en arvet kultur, og ofte et dekke for at man ustraffet kan si utrolige uhyrligheter. Uten religiøs tilhørighet ville slike uttalelser kvalifisere til en psykiatrisk diagnose. Si mer ifra! Galskap er galskap uansett hvem som ytrer den!!!

 32. Henning Rutledal sier:

  De tre store Abrahamittiske religionene: Jødedommen, kristendommen og islam, stammer direkte fra Abraham,- for jøder og kristne går linjen gjennom Abraham’s sønn Isak og for muslimene gjennom sønnen Ismael. Kristendommen og jødedommen har gjennom årenes løp sakte, men sikkert utviklet seg i retning av å bli mer human og med det mindre brutal og kynisk, det samme kan desverre ikke sies om islam.

  Hvilken annen religions mest hengivne medlemmer ville filme seg selv når de kutter hodene av livredde mennesker mens de skrikende lovpriser guden sin?

  Hvilken annen religion har geistlige,- hyllet som «moderate», «brobyggere», og advokater for «fred og toleranse» som på sitt beste ikke engang får seg til å fordømme selvmordsbombere og ta avstand fra islamistiske terrororganisasjoner. Eller i verste fall faktisk uttrykker støtte til terrorisme, konemishandling, kvinnelig kjønnslemlstelse og rettferdiggjør drap på frafalne og homoseksuelle?

  Hvilken annen religion dreper uskyldige mennesker på grunn av tegnefilmer og teddybjørner og myrder humanitære organisasjoners hjelpearbeidere, når de prøver å hjelpe muslimer og eneste «forbrytelse» er at de har en annen tro?

  Hvilken annen religion, faktisk feiret 9/11 angrepene og beskrev blodbadet som «et av koranen’s mirakler» og proklamerte angrepene som «Gud’s arbeid mot undertrykkerne»?

  Hvilken annen religion skryter infantilt stolt av veksten i antall medlemmer, mens den samtidig åpenlyst benekter andre religioner like muligheter til å evangelisere, og ufattelig nok bifaller drap på dem som forlater islam?

  Hvilken annen religion har vers i sin hellige bok som minner menn på slå sine koner og å voldta sine slaver?

  Hvor sjokkerende ville ikke alt dette og daglige terrorangrep være dersom det ikke involverte islam, slik det er nå blir det knapt registrert i media. Det faktum at listen, for forventninger til islam, er lagt så lavt understreker bare hvor forskjellig islam er fra andre religioner.

 33. Jeg kan bare minne om mitt bitende svar til Aisha Shezadi som sto på trykk i VG 4. juni 2011. Spread it.

  http://kentand.blogspot.com/2011/06/jeg-ser-niqab-men-liker-det-ikke.html

 34. Tilslørt debatt og kultursvik!

  Dette var et veldig godt innegg av Hilde Sandvik! Jeg er 100% enig i det du skriver.
  Det er mange som er sjokkert og irritert over dette at foreningen Les har godtatt og sponser dette foredraget!
  Denne Foreningen Les legimiterer til syvende og sist vold. Dette er kulutrsvik! Disse ekstreme muslimene utnytter det tolerante og åpne samfunnet for alt det er verdt, for å bruke det til sin agenda. Bhatti sa jo bla i en intervju, at de ville arbeide for Sharilover i Norge! Vi kan få en samfunn som setter oss tilbake til oldtiden. Med halshogging, steining av kvinner og menn, dødsstraff for konvertering osv. Jeg vil anbefale alle å lese; «Tusen strålende soler» av Khaled Hosseini. Spesielt i ungdomsskolene!
  Disse muslimske elementene er ikke egentlig interessert i Norge og norsk kultur i det hele tatt. De hater den vestlige kultur og levemåte. De er demokratimotstandere, fordi de mener dette er menneskeskapt og dermed imot Koranens bud og lover. Koranens og Sharialovene skal stå over alle andre lover. Dette regner jeg med at de fleste her i landet har fått med seg. Ihvertfall de som leser aviser og bøker og holder seg oppdatert! Og det burde vel alle gjøre! Politikerne er for feige til å ta dette opp for alvor. Vi har desverre ikke en sterk, samlet og kvalifisert politisk opposisjon som har mot til å ta en real debatt på dette. Nei, vi har en julenisse- og naivitetspolitikk!
  Veldig godt at noe skriver innlegg om dette, og det kommer nok fler!

 35. Jeg vil anbefale alle å lese artikkelen: «USA: Oppdras til hat og jihad» – Denne teksten står på http://www.rights.no, Human Rights Service. Den er ganske oppsiktsvekkende. Men det er en veldig god info om hvordan muslimene opererer på tvers av demokratiske borgerrettighet i det landet hvor de er bosatt. De har uansett sine egen sharialover.

 36. Jeg vil anbefale alle å lese artikkelen; «USA: Oppdras til hat og jihad». Artikkelen står på http://www.rights.no, Human Rights Service sine nettsider.Det er veldig viktig at folk virkelig setter seg inn i hva mange muslimer i USA og Europa har på sin agenda! De har sine egne Sharialover uansett styreform i det landet hvor de er bosatt!

 37. Bajas sier:

  I etterpåklokskapens navn kan man nå i 2018 konstatere at Erik Martiniussen, Øivind Bergh og Frank Sobotka tok grundig feil da de i 2012 skrev kommentarene her om at sammenligningen mellom Aisha Shezadi og Anders Behring Breivik er langt over streken. Siden den gang har Aisha Shezadi tatt turen til Midtøsten for å tilslutte seg IS – organisasjonen med en ondskapsfull ideologi og handlinger fullt på høyde med ideene og ugjerningene Anders Behring Breivik oppnådde herostratisk berømmelse for.