Apokalypse snart?

Statsministeren i Israel opptrer som en farlig og uansvarlig krigshisser.

ILLUSTRASJON: MARVIN HALLERAKER

Våren i Midtøsten er gått over til høst, uten at det har vært sommer. Det pågår et blodig oppgjør i Syria. Det nye demokratiske Egypt er i ferd med å annullere gamle avtaler med Israel, på grunn av Israels vold og kolonisering av palestinerne.
Den siste uken har det regnet raketter ut og inn av Gaza, med sedvanlig resultat. Irakerne og libaneserne skjelver av frykt for at volden i Syria skal spre seg til deres land. Det har de all grunn til.
For hva gjør Israel i denne allerede svært spente situasjonen? Jo, de truer med å bombe Iran, med eller uten USAs medvirkning.

 

Det har vært særdeles ubehagelig å følge den israelske opptrappingen, som har pågått i mange år. Truslene, Holocaust-appellene, de falske etterretningslekkasjene, Netanyahus reiser til USA og amerikanske presidentkandidaters konkurranse om å fremstå som mest mulig Israel-vennlige – alt faller inn i et velkjent mønster. Men denne gang kan konsekvensene bli mye mer alvorlige.
Hvis Israel angriper, vil Iran føle seg tvunget til å forsvare seg. De vil kunne stenge Hormuzstredet, og slik skape en oljekrise som drar USA inn i konflikten. De vil kunne bruke Hizbollah til å beskyte Israel med raketter fra Sør-Libanon, noe som kan føre til massiv israelsk bombing og kanskje full invasjon.
Det ustabile Syria, Irans eneste nære allierte, blir dratt inn i konflikten. Israel har antagelig lite å tjene på dette. De kommuniserer best med arabiske diktatorer, og har derfor ikke uttrykt annet enn selvsentrert bekymring overfor den arabiske våren.

 

Hvorfor insisterer Netanyahu på å bombe Iran nå, mens situasjonen er ekstremt antennelig? Utgjør virkelig Iran en eksistensiell trussel mot Israel, slik han hevder?
Selvsagt ikke. Den forhenværende Mossad-sjefen Meir Dagan avviser dette totalt – i likhet med mange andre ledende israelske analytikere. Selv den nåværende Mossad-sjefen Tamil Pardo mener denne typen snakk er en grov overdrivelse. Israel har mellom hundre og to hundre atomstridshoder og hele USAs militærmaskin i ryggen.
Selv om Iran skulle greie å produsere en atombombe, noe som uansett ligger langt frem i tid, ville det være selvmord å bombe Israel. Selv den bjeffende Ahmedinejad vet dette. Og det er langt mer rasjonelle folk som kontrollerer den iranske hæren. Selvsagt er Iran et diktatur. Men landet har, i sterk kontrast til Israel og USA, ikke gått til krig mot noen i moderne tid.

 

Netanyahus retorikk er irrasjonell, meningsløs – og patetisk. I Washington løp han etter Obama med Esters bok fra Det gamle testamente. Netanyahu kalte den rundt 2500 år gamle boken for «bakgrunnslesing om Iran», siden den omhandler forholdet mellom jøder og Persia i oldtiden. Siden perserne truet jødene i Esters bok (GT har ellers mange eksempler på at perserne beskytter jødene), så må de vel kunne bombes nå?
Den israelske statsministeren minner om en bortskjemt unge. Han har for lengst begynt å gå Obama på nervene, noe som ble klart da han glemte å skru av mikrofonen under en privat samtale med Sarkozy i fjor høst.

Netanyahu har fått Iran på hjernen

Aluf Benn, sjefredaktøren i den israelske avisen Haaretz, skrev nylig: «Presidenten ser den israelske statsministeren som en løgner som bruker undergravende taktikk, skamløst blander seg inn i amerikansk rikspolitikk og oppfordrer republikanere til å få ham fjernet.»
The Economist, som ikke akkurat er et israelfiendtlig organ, oppsummerer i siste nummer relasjonen mellom de to landene slik. «Forholdet mellom USA og Israel minner om den type forrykt gjensidig avhengighet man noen ganger ser i fortapte ekteskap, hvor den staeste og mest ustabile partneren drar den andre inn i sine ville og farlige prosjekter, hvis katastrofale resultater bare ser ut til å bekrefte hans paranoide verdensbilde.»

 

Netanyahu er en bunnkynisk sjåvinist. Grunnen til at han vil ødelegge Irans teoretiske muligheter til å skaffe seg atomvåpen, om så ved å drepe alle iranske vitenskapsmenn som vet hvordan slike lages, er ikke trusselen mot Israel. Han ønsker å opprettholde Israels monopol på atomvåpen og de militærstrategiske fordelene det gir.
Men det handler også om noe dypere: At Israel ser seg som et land som kan alltid kan diktere sine betingelser overfor omgivelsene. Som anser sin egen sikkerhet som hellig, selv om denne oppnås på andres bekostning. Som lar sin hær benyttes som et privat sikkerhetsselskap for voldelige settlere som tar seg til rette på andre folks jord, fullstendig i strid med Folkeretten og FN. Som ikke har noen anelse hva de skal gjøre med den palestinske befolkningen de har kontroll over, bortsett fra å gjøre deres liv mest mulig surt, slik at de kanskje flykter.
Israel er en militarisert stat som er vant til å starte og vinne kriger. Okkupasjonen og koloniseringen av palestinerne har ikke bare skadet landets internasjonale omdømme. Det har skapt en råte som når langt inn i landets sjel.
Netanyahu har fått Iran på hjernen. I Knesset denne uken uttalte han at «Gaza er Iran». Han mener også at Sør-Libanon er Iran. Syria er selvsagt Iran. Og ja, Iran er jaggu Iran det også.
«Det jødiske folk selv skal kontrollere sin skjebne» sier Netanyahu. Stans opp et lite øyeblikk og tenk over den formidable arrogansen i uttalelsen. Bli redd for en ny stor krig i Midtøsten, en som nok en gang startes av Israel.

 

Write us your thoughts about this post. Be kind & Play nice.
 1. for ordens skyld, avslutningen skal være slik:
  I boka Terningmannen av Luke Rhinehart har hovedpersonen sett seg lei på et rutinepreget liv der den ene terningkast 3-dagen avløses av den neste terningkast 3-dagen. Som en utvei velger han å overlate sin skjebne til terningens forsyn; for å skape litt variasjon begynner han å kaste terningen. Det er sørgelig å måtte konstatere at BT per idag kunne nytt godt av samme fremgangsmåte.

 2. Marius sier:

  Engelen anmelder alle konsertene fordi a) De faste journalistene i BT ikke liker kveldsjobbing, de har små barn etc, og b) de har ingen gode konsertanmeldere uansett.

  Anmeldelsene er uinteressante, men BT har mye annet bra rundt konsertene, og jeg er ikke enig i at all forhåndsomtalen er uinteressant.

  BT har fornyet seg (dvs, det de egentlig har gjort er å rappe triksene fra BA).

 3. Frank sier:

  Hei,

  Til din informasjon så er det slik at det å arrangere konserter er jobben min og til mine kolleger. I det inngår det at man forsøker å tjene nok penger til å betale lønninger og regninger vi pådrar oss gjennom virksomheten vår. Dersom det er ensbetydende med å tjene noen spenn, har du sikkert rett, men jeg tviler på om det er slik andre bransjer blir omtalt når de forsøker å holde liv i arbeidsplasser. Og, ja – jeg liker jobben min. Dét er fett nok for mine kolleger og meg. At andre liker det vi holder på med og tidvis bedømmer det med høye terningkast kan vi leve med, også at vi får et kritisk søkelys.

 4. Guro Istad, nyhetsleder kultur sier:

  Hei Trond
  Du har helt rett i at Hanne Farestvedt og undertegnede har bakgrunn fra BA og nå jobber i BT. Også Marte Bjørklund skriver for BT. Selv sluttet jeg i BA i 2003. Det jeg ikke forstår er hva dette har med saken å gjøre, spesielt da ingen av oss tre har anmeldt Koengen-konsertene. Jeg kjenner meg ikke igjen i at BTs kulturavdeling driver med ren hyllest av alt som skjer i Bergen. Det må du gjerne utdype for meg, så skal jeg forsøke å svare mer utfyllende i neste omgang.
  Hva alder og kjønn har å si for saken stiller jeg meg også uforstående til.
  For øvrig er undertegnede nordlending og jeg anser meg selv som godt over middels skeptisk til ukritisk hyllest av det bergenske og alt som måtte skje innenfor og rundt byen. Og kritiske skal vi selvsagt være på BTs kultursider, samtidig som at vi skal ta det på alvor når over 20.000 mennesker kjøper billetter til en konsert på Koengen. I siste tilfelle – Rihanna – var tallet over 44.000.

 5. Kurt Olav Helle sier:

  Kurt Olav Helle
  Det handler om skille skit og kanel.Alle artistene som har fått 5, men Cindy Lauper fikk seks i Bergen,karakteren altså.Det er ikke noe BT fenomen, og er man oppedgående nok til å lese Classic Rock og Mojo for disse artistene toppkarakterer der også.De leverer varene. Når Natt og Dag hyller musikalske sprellemenn med null cred setter en griller i hodet på bergensbølgen mm, og de bruker flere minutter til pling plong stemning,og tror de har funnet opp hjulet en gang til.Det er interessant debatt dog om de er for snille..,mer interessant er det å diskutere enkelte grupper Natt og Dag hyller, som knapt har penger til salt i grauten.Det er nesten så en får lyst til å knipe inn på stipendene og stemme FRP.Det er forskjell på Premiere League og 6 Div fotball, og karakteren kommer deretter.Som Bob Dylan sier: De fleste sangene som gir en noe er allerede komponert.Bare spør Steve Jobs i Apple om hvem hans mentor var innen musikk,the answer is blowing in the wind, og den som ikke hører det er tonedøve…

  for 11 minutter siden · Liker.

  Skriv en kommentar …
  ..
  .

 6. Kurt Olav Helle sier:

  Her er poenget.En tar på alvor hvorfor 44000 kjøper biletter til Rihanna.Samtidig er det godt at BT tar på alvor grupper som Smokie og The Baseballs som de har gitt 4…, noe som Natt og Dag gjør narr av.Selv om de ikke har spillt på Koengen.Så er essensen her at folk liker de to siste, da Smokie som kan sitt håndverk, turnerer verden over,har nok til å betale regninger, fordi det lager hit songs.De må vi ta på alvor skal vi forstå ulik musikkgenrer.Engelen skrev om The Baseballs at gutta kan sitt håndverk. Essensielt.Alle 5 på Koengen er sånne grupper.Norgesvenn er blitt skjellsord Smokie,Bonnie Tyler, mm.Med andre ord en skal være kritisk til alt som tjener nok til mat på bordet, og sette griller i hodet på «wannabees» som i beste fall burde blitt anmeldt for nabobråk hvergang de øver…Alle kan ikke bli best i fotball eller rock.Bra at BT i det minste forklarer forskjellen…,det står langt verre til i Natt og Dag…Skal det være kritikk bør det skjerpes begge veier…

 7. Kurt Olav Helle sier:

  Jeg begynner å bli møkka lei denne antikommersielle tenkingen og støtter Frank Nes i alt. Dette blir ikkje gjort fordi jeg prøver å smiske meg inn å få gratis billetter med å hylle Bergen Live, men det hadde jo selvsagt vært gøy, så kommersiell er jeg i tankegangen.Og her er essensen.Premiere League artister leverer varene.Jeg kunne godt tenke meg andre artister som jeg og har foreslått på Frank sin Facebook side som han har vært grei å legge ut på sin side en stund.Foreks Brian Setzer,Donna Summer, mm, og Fleetwood Mac..Gene Simmons som har vært med Kiss på Koengen sier det som det er: Å være pave er sikkert Ok, men paven har ikke noe sceneshow.. Her må en tenke pakke.Den gjengse konsertgjenger vi vil ha full pakke og er villig å betale for det.Det må lages konserter for FRP folk og.De er våre medmennesker de og.Og som sagt de betaler for det.Motorhead er snart klare for Bergen.Vokalist Lemmy har sagt: Little Richard is the king.Det jeg vil fremtil er at Hordaland Fylkeskommune kutter ut kraftig på stipend på up and coming artister wannabees, og putter inn penger i å få Chuck Berry,Jerry Lee, og Little Richard til Bergen for å i det minste gi en basisk grunnpakke hva rock og pop handler om..Deretter send drømmerene hjem uten stipend og be dem øve på det basale..Kiss begynte på et kott, har aldri fått stipend, men som Martin Luther sa: They had a dream.. .Norsk rockpolitikk at flest mulig skal få plnke og plonke.Greit nok på elevveld, men vi gidder å ikke betale for det…Jeg så forresten Baseballs og tenkte gudskjelov de er i allefall skolert i rockehistorie, som den gjengse kritiker i Natt og Dag til tider ikke her. Det er noen grunnregler som bør forståes..,og kritikk skal vi ha,men når folk sier det var helt fantastisk etter konserten har vi fått valuta for pengene, selv om jeg har syndet mot Bergen Live noen ganger å kjøpt t-skjorte utenfor området.Prisen kunne selvsagt ha blitt senket der, og vannet er vel dyrt kr 30, men butikk er butikk og de må vi respektere i den virkelige verden der ikke staten trør til med subsidier. Å det vi ønsker neste år er Lady Ga,Ga, og Madonna. Vi går for toppene.Det er sent.Jeg er trett. Men er spent på hvilke 5 artister som kommer neste år.Paveartistene i Bergen som tror de har funnet opp hjulet gå hem og øv…, dere har ikke noe sceneshow, men tror dere Paver på grunn av ukritisk omtale i Natt og Dag..Her har avisa et problem. Ukritisk hyllest av wannabees….En kan begynne der…

 8. jenny sier:

  Morten Strøknes har aldri noe positivt å si om Israel

 9. Arild Rio-Erichsen sier:

  Nei, han har vel ikke det, men hva skulle så det være i denne sammenhengen ?

 10. malle sier:

  Det er kanskje ikke så utrolig mye positivt å si om dem, rent politisk?

  Just a thought…

 11. morten helvig sier:

  denne typen analyse av situasjonen i midt østen gjør ikke sjansen for apokalypse noe mindre men tvert imot.det er blottet for moderne historie og minner om jødehat fra 2.verdenskrig.sett utifra hva som skjedde da har jeg forståelse for at israel er lite interessert i å bli forsøkt utryddet en gang til.uttalelser fra iran om å fjerne israel fra kartet ville gjort noen og enhver litt paranoid,israel er tross alt et knøttlite landområde på størrelse med rogaland fylke.

 12. Arne Berntzen sier:

  Jeg har heller ikke noe særlig positivt å si om Israel. Israel leker med ild, i forhold til Iran. Hva kan konsekvensene bli, dersom Israel bomber Iranske atomanlegg? Risikoen er stor for en krig ingen kan ane følgende av. Må si meg helt enig i Morten Strøknes sine betraktninger i artikkelen. I mine øyne er den knallgod, og treffer spikeren rett på hodet!
  For tiden er Israel den største krigshisseren på denne siden av jordkloden. Jeg må si at trusslene om angrep på Iran er skremmende. For ikke å snakke om dobbeltmoralen i det hele. Når slapp Israel representanter for Atomenergikommisjonen inn i sine anlegg? Jeg har ikke hørt om det i allefall… Israel er farligere og mere paranoid enn Nord-Korea!

 13. Gorm sier:

  Jeg er Israel-kritisk selv, men Strøksnes drar det så altfor langt, hver gang. Ingen nyanser, knapt nok analyse, det blir bare forutsigbart og dumt. Skriv om andre tema, Strøksnes, du har mye mer å melde enn dette.

 14. Terje Olsen sier:

  Og Iran,s ledere samt Hamas? Hva er de? Fredselskere? Dette innlegget er bare ett av mange i samme mønster. Håper artikkelen står i papirutgaven også. Alltid godt med ekstra dasspapir.

 15. Jarle Veland sier:

  BT bør legge listen høyere når det gjelder sine kommentatorer. For oss som leser ingernasjonale publikasjoner blir nivået til Størksen patetisk lavt . Ikke minst p.g.a. sin ensidighet.

 16. holmen sier:

  Makan til surr. Iran er en trussel mot all stabilitet i midtøsten, og du får det til å se ut som demokratiet Israel er det?
  Skal en statsminister vente på at trusselen blir reel og bomben faller?
  La Israel stanse mullahen så det kan bli ekte fred.
  Så kan vi betale 50,. literen for bensinen, det er en passelig straff for vestens feighet overfor voldsregimet i Teheran og Damaskus.

 17. Bergenser sier:

  Israel er et teror statt, sjønner ikke mennesker kan være så blind med støttet et land teroriserer naboene, fordrever flere miljon menesker, bomber verdens tettseste befolket område med bombe flyer, Og noen bergensere sitter med all info om det som sjer støtter den teror statene Israel.

 18. John Hegre sier:

  Det er mange Israelvenner her som konsekvent lukker øynene for at Netanyahu for tiden driver et svært farlig spill, at han aggresivt hisser til krig, og da med atomvåpen.
  Alle bør forstå hvor alvorlig en slik trussel faktisk er.
  Netanyahus retorikk og konklusjon angående Iran som trussel strider tvert imot både Amerikansk og Israelsk etterretning, altså hans egne eksperter på området.
  Netanyahu er nå uten sammenligning den største trusselen for midtøsten og det er direkte uansvarlig og umoralsk å fortsatt støtte ham blindt bare fordi han er Israels Statsminister.

 19. vidar samdal sier:

  Strøknes kan ikke taes alvorlig, han har venn Gaza.
  Han lyger om at han tidligere sa Israel startet alle kriger unntatt en.
  Å ha atomvåpen i et demokratisk land skjønner ikke han er mye mer
  farlig enn å ha det i et diktatorisk lands regime.
  Han lyger også når han sa for noen år siden at Siw Jensen i fremskritts-
  partiet kun har elementær utdannelse!
  Bergens Tidende vil ha slike skribenter, det er imot deres ideologi, men
  støtter opp om dette likevel
  Blokaden av Gaza var ulovlig skrev redaktøren Eilertsen, men senere ble
  det kjent i FN at den var lovlig.
  Slik er Bergens Tidende, alt mot Israel er velkommen!

 20. Arnt T sier:

  Seriøst? Dette var en dårlig kommentar. Dette holder ikke mål for en avis som BT. Å framstille Israel som aggressoren der i strøket er ikke bare historieløst, men viser veldig liten innsikt i konfliktene der i strøket. Det er ikke slik at Israel på død og liv vil angripe stakkars Iran, men de føler seg truet. Det er ikke akkurat godord Irans leder kommer med. Han angriper Israel muntlig med jevne mellomrom. For ikke lenge siden gikk også konen til en av de drepte vitenskapsmennene i Iran ut og sa at hennes manns største drøm var å hjelpe til med å utslette Israel. Det er ikke tomme trusler Iran kommer med.

  Og så kommer det vanlige mantraet fra Israel-haterne: Iran har ikke startet kriger i moderne tid, men det har Israel… Nå er det ikke Israel som er krigshisseren der i strøket. Israel har ikke gjort annet enn å svare på angrep fra araberne. De rakk knapt å bli et land før de ble angrepet av flere andre land. Disse har flere ganger forsøkt å utslette Israel. I tillegg har de måttet leve med terror. Terror støttet av – nettopp Iran. Hamas og Hizbollah, som begge er med på å holde liv i konflikten får begge våpen og støtte fra Iran. Når Hamas nå har raketter som når lengre, er det fordi Iran forsyner dem med disse. Kanskje har ikke Iran startet kriger i moderne tid, men de fortjener ingen fredspris heller…

  Og forresten – Iran trenger ikke mer enn én atombombe. Hvis du hadde kunnet noe om geografi, hadde du visst dette. Én atombombe er nok til å ødelegge dette landet siden det er så lite. Det er ikke rart at de er bekymret.

 21. Hns sier:

  Så Irans militære er ledet av «rasjonelle folk», og utsagn om å utslette Iran er bare retorikk. Strøksnes har en rørende tillit til Irans lederskap. Av en eller annen grunn er ikke Israel like tillitsfulle. Strøksnes burde kanskje sette seg ned et øyeblikk og filosofere litt om hvorfor så er tilfellet. Er Israel ondskapen inkarnert som bare elsker å lage krig? Er verden virkelig så enkel i ditt hode?

  To faktum: a) Iran har truet med å utslette Israel. b) Iran utvikler atomvåpen. Ingen grunn til bekymring her? Hadde du vært like rolig hvis du var israeler? Og siden du nevnte rakettene fra Gaza, hvor mange av dem er finansiert av Iran? Og viser ikke det at Iran er villig til å jobbe aktivt for å nå sitt mål som er å fjerne Israel fra kartet?

 22. madde sier:

  Er man virkelig så engasjert i hva som foregår i Palestina skal man gjerne bo i Gaza på lik linje med palestinerne, om enn så for en kortere periode.
  Ingen som har vært i Gaza eller på Vestbredden i en lengre periode har noen gang noe godt å si om Israels fredfulle adferd..
  Alle uttalelser om et truet Israel kommer fra mennesker som har sin info annenhånds.
  Sett dere inn i hvor mange FN konvensjoner Israel har brytt. Bare muren burde være nok til at folk våkner til all urett som blir begått. Jeg vil ikke komme med de mange daglige eksempler..
  Morten Strøksnes er utrolig ærlig på en røff måte, og han har veldokumenterte utsagn. Han forteller oss egentlig bare det som Israel-vennlige menn og kvinner har lagt frem.

 23. Hilde sier:

  Glimrende kronikk! Godt oppsummert fra andre kilder (Economist, intervjuer med tidligere og nåværende Mossadledere) – israelelskerene kan putte fingerene i ørene og lukke øynene som vanlig og lese Strøksnes’ innlegg som antisemittisme eller hva de vil – det forhindrer ikke det faktum at det er mange i nettopp Israel som er sterke motstandere av Netanyahus ansvarsløse retorikk.

 24. Svein sier:

  Israel er det eneste landet i verden som er opprettet på grunnlag av vedtak i FN.
  Det er også det eneste landet i verden som siden klart og tydelig har gitt blanke i hva FN mener. Israel har ingen respekt for andre mål enn sine egne; et land for jøder og helst for jøder alene.
  Israel har mange uvenner og noen av de sier: vi vil utslette Israel, men du er ikke hva du sier, du er hva du gjør, og da snues det hele på hodet.
  Israel er en kraftig krigsnasjon, med en svært avansert etterretning og et topp moderne våpenarsenal. Problemet er at Israel har INGEN kompetanse på fred, men dessverre svært høy kompetanse på krig og terror.
  Israel og dets regjeringer har ingen troverdighet i saker som angår en demokratisk fremtid for regionen, da de hele tiden må plassere seg i en politisk offensiv posisjon i forhold til innenriks forhold.

 25. Harald sier:

  Har skrevet en kommentar her:
  http://politikktakk.blogspot.com/2012/03/kommentar-til-morten-strksnes-kommentar.html

  Strøksnes har mye engasjemnt – savner litt saklighet i det hele.

 26. Øyvind sier:

  «Israel er en militarisert stat som er vant til å starte og vinne kriger… Bli redd for en ny stor krig i Midtøsten, en som nok en gang startes av Israel.»
  HÆ? Det der høres ut som islamistisk propaganda. Israel starter aldri kriger. Andre land starter kriger med dem. Og «nok en gang»? Hvilken verden er det denne fyren lever i? Dette her er bevisst løgn