”Jeg så Edvard Grieg dø”

BERGENS ARBEIDERBLAD 31. MAI 1961:

“Hans siste bukk vil jeg alltid huske”, fortalte Clara Jensen (80) til Bergens Arbeiderblad i mai 1961.

Hun  var den siste som så  Edvard Grieg i live.

Da Grieg døde i september 1907 var Clara Røde Kors-elev. I elevperioden hadde hun vært pleier for Edvard Griegs svigermor da hun ble syk under et besøk på Troldhaugen to år tidligere.

Og da en allerede syk Edvard Grieg ble enda sykere på Hotel Norge umiddelbart før en reise i begynnelsen av september 1907, var det Clara han budsendte som pleierske.

Klikk på faksimilen for større versjon

“Jeg satt hos ham hele natten, han var redd for å være alene”, fortalte Clara til Bergens Arbeiderblad. Grieg var svært syk og hadde vanskelig for å puste og Clara måtte støtte ham opp med puter. Om natten ba Grieg Clara sette seg på sengekanten og holde ham i hånden.  Da Grieg døset av benyttet Clara anledningen til å hente matpakken sin et annet sted i rommet. Da våknet Grieg og sa: “Ikke gå fra meg, ta skivene bort her heller”. Dagen etter beordret legen og vennen Klaus Hanssen Grieg flyttet fra hotellet til  Bergen kommunale sykehus på Engen, og Clara fulgte med.

Legen ga ham en sprøyte. Grieg sa: “Jeg tåler det vel”, og falt i en døs. Det ble hans siste ord.

“Utpå natten så jeg at livet begynte å ebbe ut og jeg reiste meg for å gå ut i korridoren og hente en sykepleierske til og for å gi beskjed til fru Grieg. Da var det jeg så at komponisten, dirigenten og pianisten gjorde sitt siste bukk til verden. Han reiste seg opp i sengen og gjorde et bukk og en fin bøyning  – ikke noen stiv og krampaktig bevegelse, men et bukk som om han fra podiet  takket publikum for applausen. Det var ikke til å ta feil av. Et merkverdig syn som har preget seg for alltid på mine netthinner”, fortalte Clara Jensen, der hun satt som pensjonist i sin stue, “oppe under Løvstakken med morgensolen flommende inn over et vell av hvitt hår”, som BA skrev.

“Det var en god død Edvard Grieg fikk. Ingen smerte, ingen dødskamp. Han sovnet herlig inn”, sa Clara.

Kommentarer