… men navnet ble Puddefjordsbroen

Klikk på faksimilen

MORGENAVISEN MARS/APRIL 1956:

Det var bare noen måneder før Puddefjordsbroen skulle åpnes. Da kom man på at broen jo burde ha et navn. Det hadde den ikke fått ennå. På folkemunne hadde broen riktignok blitt omtalt som Puddefjordsbroen helt siden de første planene dukket opp i 1903. Men et offisielt navn hadde man knapt tenkt på.

“Hva skal broen hete?”, spurte derfor Morgenavisen i mars 1956. Ettersom broen gikk over Damsgårdssundet lurte avisen på om den burde hete Damsgårdsbroen.

Men hvor slutter Puddefjorden og hvor begynner Damsgårdssundet? Det spørsmålet var også en nøtt som måtte knekkes før broåpningen. Derfor henvendte avisen seg til bergenserne – og spurte: “Hva mener våre lesere?”

Og svarene lot ikke vente på seg. De strømmet inn, hver dag i ukevis. Mange holdt på Puddefjordsbroen, men også forslag som “Kong Haakon den Syvendes Bro”, “Torgny Segersteds Bro”, “Bergensbroen”, “Møhlenprisbroen”, Laksevågsbroen”, “Gyldenprisbroen”, “Damsgårdsbroen” og “Rieberbroen” hadde sine tilhengere. 10-15 konkrete navneforslag ble luftet i spaltene.

Samtidig gikk diskusjonen mer enn livlig om farvannsgrensen mellom Puddefjorden og Damsgårdssundet.

“Damsgårdssundet er et helt nytt navn fra dette århundre, uten spor av historisk interesse eller betydning”, sa byens gamle navneekspert Gerhard Stoltz. Damsgårdssundet var et navnepåfunn fra nye verkstedseiere inne i fjorden som ville skille sine verksteder fra de eldre, lenger ute i fjorden, forklarte Stoltz.

En annen innsender, Kari Thisted, skrev at “Broen går etter min mening akkurat på grensen mellom den ytre Puddefjord og der hvor innsnevringen begynner (Damsgårdssundet), så jeg synes ikke der kan være tvil om at navnet må bli Puddefjordsbroen”.

“La oss ikke hisse opp Møhlenprisbeboere ved å kalle broen for Damsgårdsbroen, eller Damsgårdsbeboere ved å kalle den Møhlenprisbroen”, skrev signaturen O.A.S. “La broen få navnet Puddefjordsbroen!”, la han til.

Og konklusjonen på debatten i 1956, den kjører vi over stadig vekk, alle sammen, nemlig Puddefjordsbroen!

Kommentarer