“Ikke blant årets dårligste”

Klikk på faksimilen

Skrev en anmelder da Gunnar Staalesen debuterte i 1969.

 

BERGENS ARBEIDERBLAD 21. NOVEMBER 1969:

“Gunnar Staalesens debutbok er en bok som vitner om skrivekyndighet og en viss vilje og evne til å få sagt noe ved hjelp av ord i en bok.”

Litt snirklete, men positivt, formulerte Arild Steen seg da han anmeldte 22-åringen Gunnar Staalesens debutbok, romanen “Uskyldstider” i 1969. For 41 år og 50-60 Staalesen-bøker siden. Boken kom ut på Pax Forlag og kostet 25 kroner.

Boken handlet, forklarer anmelderen, om en ung gutt fra Bergen som heter Jakob Skogen som sitter i et naust på Sørlandet et sted og skriver historien om Jakob Skogen.

“Han forteller det hele slik det dukker opp for ham når han sitter og skriver … en stil full av assosiasjoner og krysspeilinger.”

På bokens bakside forklarer debutanten: “Jeg har et voldsomt behov for å få folk til å forstå. Forstå at vi var en fordømt generasjon fra fødselen av, men at vi likevel ikke har gitt opp håpet om en dag å vende bladet”.

Anmelderen anno 1969 føler seg ikke helt sikker på om unge Staalesen vil makte å få verden til å “vende bladet”. Men gir ham et håp, ettersom “boka er, objektivt sett, på ingen måte blant årets dårligste”. Han skulle bare visst hvilken fremtidig suksessforfatter han nettopp hadde hatt fingrene i, Arild Steen.

Etter hvert dukket jo både Dumbo og Maskefjes – og Varg Veum opp mellom Staalesens permer. Det kom bøker for barn og ungdom – og den store slektskrøniken. De har på ingen måte vært blant “årets dårligste” de heller, nei!

Hva synes du om Gunnar Staalesens bøker? Har du noen favoritter?

Kommentarer