“Nordahl Grieg er kommet hjem igjen”

 

Klikk på faksimilen

Klikk på faksimilen

MORGENAVISEN 11. NOVEMBER 1957:

“Reis Nordahl Grieg et minnesmerke”, het det i et opprop i Bergen i september 1945.

“Nordahl Grieg er kommet hjem igjen”, skrev Morgenavisen
tolv år senere.

Søndag 10. november 1957 var billedhuggeren Roald Carlsens statue av Nordahl Grieg blitt avduket ved Den Nationale Scene, ved “en vakker og stilfull høytidelighet”. En skoleskipsgutt og en jente i bunad fra Bergen Katedralskole sto for avdukingen.

“I det klare, prektige høstværet var mange hundre mennesker møtt frem, bl. a. representanter for diverse korporasjoner, Studentersamfunnet, faglige organisasjoner og andre under sine respektive faner”, het det.

Av Griegs familie var enken Gerd Grieg til stede, likeledes broren Harald Grieg og søsteren Johanne Grieg Cederblad. Dessuten representanter fra kommuner rundt Bergen og Oslo kommune.
Hovedtalen ble holdt av Edvard Beyer. “Om Nordahl Grieg kan det sies, at hans liv og diktning var uløselig knyttet sammen”, sa han,
“Den var klokt og stort tenkt og sterk og varmt personlig følt”, skrev Morgenavisen om talen. Mannskoret Ran sang “La Norge fylle vårt hjerte” og Gerd Grieg la ned blomster ved monumentet, sterkt beveget.

Samme kveld ble det arrangert en Nordahl Grieg-aften på DNS. “… en sammensatt forestilling, en blanding av dikt og drama – som ga glimt fra dette urolige og fargesterke dikterliv, i dets forskjellige faser”, skrev Morgenavisen.

Blant skuespillerne som fremførte Nordahl Griegs tekster var Eva Bergh, Hans Stormoen, Karin Simonnæs og Svend von Düring.

“Man forlot teatret stille som man kom”, skrev Sigmund Torsteinson – han gikk ut i novembernatten med Gunnar Reiss Andersens minnedikt klingende i tankene: “Et uavsluttet brev har nådd oss, vi vil takke …”

Har du noen tanker om Nordahl Grieg? Del de gjerne med oss.

 

Klikk på faksimilen

 

FAKTA: Forfatteren og dramatikeren Nordahl Grieg var om bord i et alliert fly som ble skutt ned under et bombetokt over Berlin i desember 1943. Han var med flyet som journalist, og ble 41 år gammel.

Kommentarer