“Kjære mor! Ja, nå er jeg i Tyskland”

 

Klikk på faksimilen

BERGENS ARBEIDERBLAD februar 1947:

I februar 1947 kunne BA gjengi et brev sendt hjem til Bergen fra

 en soldat i Tysklandsbrigaden, den internasjonale fredsstyrken:

“Kjære mor! Ja, nå er jeg i Tyskland, nærmere bestemt i Northeim.” Slik begynte brevet. Om mottakelsen i Tyskland het det:

“Tyskerne på kaien i Cuxhaven skulte stygt på oss og hvisket til hverandre: Das ist norwegische Soldaten.” 

Bespisningen underveis var det imidlertid ikke noe i veien med, syntes soldaten:

“På stasjonen før vi gikk på toget fikk vi en pose med et eple og 4-5 boller som var fylt med forskjellig – lapskaus, syltetøy og postei.”

På stasjonen i Hannover ble det servert betasuppe og kaffe med kaker – og på stasjonen i Northeim vanket det stek, kål og gulrøtter, med plommer i hvit saus til dessert.

“Du kan tro det smakte godt, det var tyske damer som serverte. Til frokost fikk vi først grøt, så en røkt pølse med stuing, og til sist skiver med te”, skrev den norske soldaten hjem til en sikkert beroliget mor i Bergen.

Vel fremme i forlegningen i Holzmünden kunne soldaten berette:

“Spisesalen er godt utstyrt med pene og gode, myke stoler. Det er i det hele tatt en fest å spise her.” 550 sigaretter hadde han også fått.

Om tyskerne het det:

De ser svært vennlige ut og sparer ikke på hilsingen. Vi får tyskere til å vaske og stelle på rommene. For øvrig har vi tyskere til alt skittarbeidet.”

Og til slutt:

“Vi har det i det hele tatt så godt som vi kan ha det. Fortell meg når du mottar brevet, så vet jeg hvor lang tid det tar. Ha det bra!”


FAKTA: I årene fra 1947 til 1953 deltok ca 50.000 nordmenn i Den Norske Tysklandsbrigade – i den internasjonale fredsstyrken i Tyskland.

Kommentarer