Gamle kino-annonser

August 1975. Klikk på faksimilen.

November 1965. Klikk på faksimilen.

«Stompa forelsker seg» og «My Fair Lady» var hete filmtitler på kinoene i Bergen i november 1965. Kino-annonsene forteller filmhistorie.

Det var den gang byen fremdeles hadde sine kinoer spredd rundt om i sentrum. Eldorado (nedlagt 1981) i Nygårdsgaten, Ole Bull (nedlagt 1981) på Ole Bulls plass – og Forum på Danmarks plass. Det var før alle kinoene hadde grodd sammen til et stort KP.

Et artig poeng å merke seg i annonsen fra 24. november1965 er at «Hamlet» vises » på oppfordring» i Ole Bull. Slike «oppfordringer» forekom faktisk ganske ofte på den tiden. Gudene må vite hvem som «oppfordret» – og hvorfor de ble bønnhørt.

Annonsen fra august 1975 forteller at Olsen-banden hadde begynt sin rekke av latterlige suksesser på norske kinoer, og at Tarzan fremdeles var apenes konge.

I januar 1955 går danske «Far til fire i snøen» på andre uken i Forum. Den tøvete, men morsomme familiekomedien ble spilt inn på Geilo. Neste vinter kom en mengde dansker på skiferie til Norge, men mange reiste hjem med brukkete bein og knuste forventninger.

Og det manglet ikke på filmhelter på bergenske kinoer, ser vi av annonsene.  Chaplin regjerte i Konsertpaleet med klassikeren «Moderne tider», Hopalong Cassidy i Eldorado i «Præriens sønner» og Marilyn Monroe i Fanahallen (nedlagt 1985) i «Herrer liker blonde piker». Jo da, det kunne være fristende å gå på kino i «gamle dager» også. Veldig fristende.

I Eldorado lå kruttrøyken alltid tett, og i Ole Bull kino ble det ofte vist smale franske og italienske filmer, gjerne filmer med lett «dristig» innhold. I hvert fall var markedsføringen ofte litt «henpå». «Filmavisen» med sine faste visninger klokken fire, fem og seks var også en Ole Bull-klassiker i disse årene. 1 krone kostetbilletten, og man kunne komme og gå når man ville under forestillingene. Mange «satt over». Det handlet om ukens nyheter ute og hjemme, i svart-hvitt.

Kinoannonsen fra august 1949 viser at Konsertpaleet den gang bar navnet Koncert-palæet. I dag bare kule KP.

Både filmenes titler og skuespillerne i 1949-annonsen er ukjente for folk flest i dag. Kanskje med unntak av Sonja Henie. Hun spilte i «Amor på glattisen», vist i Arna kino. Filmen var for «kun voksne», dvs at den hadde 18-års aldersgrense. Det må ha vært sterk kost!

 Den våkne lesere vil også merke seg at annonsene oppfordrer publikum til å kjøpe sine billetter ved forsalg i Kinosentralen – den lå i foajeen til Ole Bull kino og hadde egen billettluke for hver eneste av byens kinoer. Det var ikke måte på service!

Har du minner fra de nedlagte kinoene?

 

 http://bergensiana.wordpress.com/2011/03/13/første-kino-annonser-etter-krigen/

 

 

 

August 1949. Klikk på faksimilen.

                                                                     

Januar 1955. Klikk på faksimilen.

Kommentarer