Men det bodde ingen i Mareminehollet

BA april 1959. Klikk på faksimilen.

BA april 1959. Klikk på faksimilen.

Mareminehollet i Rothaugen har vært en utfordring for mange kjuagutter opp gjennom årene. I april 1959 bestemte BA og NRK seg for sammen å kravle inn i hullet som angivelig kunne føre dem lukt til Fløyens topp, ettersom Holberg-figuren Niels Klim angivelig hadde deiset den motsatte veien.

 En hund som engang forvillet seg inn i hulen, skal ha kommet hårløs ut oppe ved Svartediket et sted, ifølge Bergens Beskrivelse fra 1722. Ganske nifst.

«Med dødsforakt besluttet likevel Norsk Rikskringkasting og Bergens Arbeiderblad i fellesskap å trosse farene ved å sende en ekspedisjon inn i det svarte gapet», skrev BA-signaturen Petronius.

Ryktene sa også at Gjest Baardsens sølvskatt kunne være å finne langt inne i hulens mørke.

«Hvor langt inn i Mareminehollet er det mulig for mennesker å trenge? Og kan hulen være bebodd?» Det var to av spørsmålene den lystige ekspedisjonen ville ha svar på. Det ble krøpet i vei, to journalister og to brannkonstabler, alle fire utstyrt med hjelmer, hodelykter, verktøy og tauverk – noen av dem også med rulletobakk.

«Til slutt blir det så trangt, d.v.s. så lavt under «taket»  at man må ligge på magen og ake seg fram», ble det rapportert i avisen dagen derpå.

Men plutselig var det full stopp for ekspedisjonen. Brannkonstabel Larsen satt fast i et hull.

«Han måtte rykkes ut igjen med tauet. Men tvilsomt er det om noe menneske har trengt dypere inn i Mareminehollets hemmelighet enn han», mente BA-journalisten.

Etter to timer og førti minutter  kom den assorterte ekspedisjonen ut igjen, etter røykepause i en hule hvor man faktisk kunne stå oppreist.  De kunne melde at dersom det bodde noen i hulen, så var det ingen hjemme akkurat nå.

 Og Gjest Baardsens sølvskatt var der heller ikke!

PS: I desember 1977  tok BT-fotograf Knut Strand sammen med Bjørn Kjetil Mølmann seg inn i Mareminehollet, så langt som det var mulig å komme. Inne i hulen fant de inskripsjonen fra en ekspedisjon som hadde vært i hulen i 1950, også den gang var det BA som var på ferde.

Noen som føler seg fristet til en tur inn i Mareminehollet?

Kommentarer