Da milk-shaken kom til Facil …

BT mai 1958. Klikk på faksimilen.

 

Facil – et navn med magi for folk som var unge samtidig som rocken og milk-shaken kom til Bergen i 1958.

 
Facil i Neumanns gate – snackbaren rett overfor Konsertpaleet. En amerikansk drøm vi stakk innom i halvtimen før filmen begynte, og bevilget oss en milk-shake eller en banana-split – hvis lommepengene fremdeles strakk til, vi skulle jo ha femti øre til trikken hjem.
 
 
Facil ble en ny verden for gutter og jenter som hadde vokst opp med Fanahallen, med Helan og Halvan, poseknekk, fotballkjærligheter og bruspulver. Facil var annerledes.
 
 
I 1958 var vi nesten blitt tenåringer, og fikk med oss flodbølgen av Facils sodaer, shaker og splitter – alt det amerikanske som kom ut av den nye Soda-Fountain-maskinen i Neumanns gate. «Endelig i Bergen», het det om vidunderet i Bergens Tidende 30. mai 1958. «Tipp-topp original amerikansk», sto det også i annonsen.
Det holdt lenge. 
 
Facil i Neumanns gate var vårt første stamsted (tilgi oss Ritz i Inndalsveien og Captains Cabin i Olav Kyrres gate) – vi ble de første «facilister».  En milk-shake ble så mye mer enn en fotballkjærlighet – den var en smak av den store verden …
 
 
Her er den historiske Facil-annonsen fra 1958, klikk den opp i størrelse, den ble starten på milk-shake-revolusjonen og livet etter Fanahallen.
Men Butterscotch – hva var nå det?
Har du noen milk-shake-minner fra gamle Facil?

Kommentarer