Bergen i krig

BT 11. april 1940. Klikk på faksimilen.
BT 10. mai 1941. Klikk på faksimilen.
Hvordan så avisene i Bergen ut i dagene like etter krigsutbruddet 9. april 1940 – og videre under krigen?
Forbløffende vanlige, faktisk.
De var selvfølgelig under sensur – og ble i tillegg brukt til tysk propaganda. Men likevel var de forbløffende vanlige. Samfunnet fungerte – om ikke helt som normalt.

Allerede torsdag 11. april kunne Bergens Tidende melde at bankene hadde åpnet igjen. Og lørdag 13. april ble det fortalt at de tyske og norske soldatene som falt i kampene på Bergen havn 9. april denne dagen skulle begraves på Solheim gravplass. Dagen ble omtalt som «De dødes dag».

Det ble oppfordret til alminnelig ro og orden på denne måten: «Også i dag vil vi gjenta oppfordringen til publikum om å bevare sin ro og ikke ved nogen slags nervøsitet hindre myndighetene i deres arbeid for å bringe livet i byen i normal gjenge.»

Samtidig gjorde tyskerne det helt klart hvem som var i førersetet: «Derved har den tyske krigsmakt overtatt beskyttelsen av Norges nøitralitet mot et angrep fra de allierte fiendtlige stater», het det i et opprop. Slik kunne det også sies.

Men livet var på et vis kommet i gjenge, bare noen få døgn etter besettelsen. Også på annonsesidene gikk livet sin gang, om ikke den helt vante.

Men bergensere var kjappe til å innrette seg. I BT for lørdag 10. mai 1941 framgår det at Hordaland Bærdyrkarlag skal ha årsmøte og at frisøren Shingel-Olsen i Kong Oscars gate har nyeste nytt i frisyrer. På kino kan man se Alice Babs i «Swing it, Magistern», og Swinggutta spiller til dans i Kjøbmannen.

Men krigens klo fornemmes. Rikshirden skal ha mobiliseringsmøte og N. S. i Bergen skal feire stiftelsesdagen med «Stor kamerataftens». Ingen adresser ble nevnt i annonsene, så slapp man bråk.

Flere avissider fra krigens år kan du i ukene som kommer lese på:

www.bergensiana.wordpress.com

 

 

 

 

Kommentarer