Så kom Scala!

BT 20. august 1963. Klikk på faksimilen.
BT 18. august 1963. Klikk på faksimilen.

«Bergens første ungdomsrestaurant», ble stedet lansert som. Scala vil det lenge bli husket som.

Det legendariske dansestedet ble åpnet 18. august 1963, i Hagerups vei på Landås. I fire år eksisterte det, lenge nok til å bli et begrep for all bergensk ungdom som vokste inn i danseskoene på 1960-tallet.
På åpningsdagen hadde jentene tupert håret ekstra høyt, og guttene hadde litt mer Bryl i flaisen enn på en vanlig lørdagskveld.
«Ungdomsrestauranten er lagt opp som et førsteklasses etablissement uten noen form for alkoholservering», fortalte BT på åpningsdagen.  Scala skulle være et sted der ungdom tok på seg «den beste dressen og den fineste kjolen» når de gikk ut.  Ikke verst!
Dansegulvet var på 70 kvadratmeter, og i inngangspengene på kr. 10 var servering inkludert.
De første dagene var det «Ungdommens populærorkester med Helge Jarl» som spilte. Uken etter overtok italienske Anna Tonnino Mazzone, The Jokers og Naustdals orkester med Hilde Karin som vokalist.
I første annonsen ble det presisert at også venninner uten kavalerer kunne ha det hyggelig på Scala. Veggpryd ble de i hvert fall ikke!
«Scala har dokumentert  behovet og berettigelsen», skrev BT begeistret etter en ukes drift.
Blant orkestrene som spilte mest i løpet av de fire årene stedet holdt åpent, var The Stringers, The Young Ones, Tornado, Quartermasters og Rhythmic Six med Tom de Lange som vokalist.
Men i mars 1967 var det slutt, helt plutselig. Huseier annonserte lokalet til leie. Et av de viktigste kapitlene i det bergenske popliv var avsluttet – men blir aldri glemt …
Har du minner fra Scala?

 

Kommentarer