Adolf Hitler falt for sitt folk”, kunne BT fortelle onsdag
2. mai 1945. Sånn kunne det også sies. Fra der Führers
hovedkvarter i Berlin het det at “Adolf Hitler i ettermiddag falt for Tyskland på sin kommandoplass i rikskanselliet, kjempende mot bolsjevismen til siste åndedrag”.
Hitlers etterfølger, Grossadmiral Doenitz, uttalte at “Det tyske folk bøyer seg i den dypeste og ærefrykt”. Det var store ord og løgnaktighet til siste stund.
En liten uke senere var det definitivt slutt. I Bergen ble meldingen
om våpenfred tatt imot “med ro og verdighet”, het det i BT 8. mai. Avisen kunne for første gang på fem år skrive fritt, uten den tyskvennlige NS-sensuren.
“Det flagger i byen og på havnen”, kunne BT fortelle. “En gjennomstrømmende glede, en usigelig lettelse fyller menneskenes sinn”, het det.
Allerede dagen før hadde det om ettermiddagen samlet seg tusenvis av mennesker på Torgallmenningen for å høre på nyhetssendingen kl. 19.
“Henimot kl. 17 så vi det første norske flagget gå til topps”, fortalte BT. Det var i Vestre Torggate. Snart hang det flagg fra mange husfasader. “Ja, vi elsker” runget og folk lykkeønsket hverandre. Noen gråt av glede. Freden var kommet.
Utenfor Kretsfengslet samlet pårørende seg og tok imot innsatte som slapp ut – og på jernbanestasjonen var der rørende gjensynsscener, kunne avisen også fortelle.
“Da det var helt mørkt, ble lysende raketter og fyrverkeri sendt opp”, het det – og på Torgallmenningen gikk folk i prosesjon.
“En stor dag, en underlig dag. Dagen over alle dager”, sluttet avisen.
Har noen minner fra denne dagen?
Klikk på faksimilene og les mer.