Da fangene kom hjem i 1945

BT 28. mai 1945. Klikk på faksimilen.
BT 28.5. 1945. Klikk på faksimilen.

Det var gripende scener på jernbanestasjonen i Bergen om formiddagen mandag 28. mai 1945. Det var studenter, brannfolk og de 41 gjenlevende fra Telavåg som kom hjem fra tyske konsentrasjonsleirer.

«Toget var noe forsinket og kom først klokken 10.40. På det tidspunkt var det samlet tusener av mennesker omkring plassen fremfor jernbanestasjonen», skrev BT. Her hadde også mange av de pårørende tatt plass.

«Så hørtes toget, et øyeblikk etter kunde en se lokomotivet, pyntet med grønt og to små norske flagg, og toget rullet langsomt inn på stasjonen», het det. Samtidig spilte Divisjonsmusikken opp med «Sønner av Norge», da de første frigitte fangene steg ut av toget.

«Barn ropte på far, og kvinner med blomster i hendene styrtet gjennom folkestimmelen for å komme fram til sin kjære mann eller sønn eller bror. Det var velkomstscener som alle måtte bli grepet av», skrev BT.

Da velkomstscenene hadde lagt seg, ønsket fylkesmannen alle velkommen hjem og Studentersangforeningen ledet av i «Ja, vi elsker». En av de hjemkomne studentene, Erik Grieg, talte og mintes de som ikke kom hjem, de som døde i tyske fangeleirer.

Klikk på faksimilene og les mer!

Les flere avisartikler fra 1945 på: www.bergensiana.wordpress.com

Kommentarer