BA-journalist Willy Brandt

BA februar 1946. Klikk på faksimilen.

BA februar 1946. Klikk på faksimilen.
Et halvt år etter krigens slutt, vinteren 1945-1946, var Bergens Arbeiderblad på plass i Tyskland med egen medarbeider. Og journalisten som rapporterte hjem til BA og Bergen var ingen hvem som helst. Hans navn var Willy Brandt, senere borgermester i Berlin, vest-tysk utenriksminister og forbundskansler i Vest-Tyskland fra 1969 til 1974. Nobels Fredspris fikk han også.
Men i 1945 og 1946 var den senere så berømte Willy Brandt altså journalist for A-pressen i Norge, etter at han hadde flyktet hit fra Tyskland i 1933, da Adolf Hitler kom til makten. Krigsårene hadde han tilbrakt som journalist i Sverige.
«Fra den nazistiske bibel fører en rett linje til krematoriet i Auschwitz.» «Stort sett gamle folk som overtar det administrative apparat.» » Kommunistene er aktive.» «Apatien, tomheten og dumheten er de tyske antinazisters verste fiende.»
Slike saker og ting rapporterte han om, vinteren 1945 og våren 1946. Ofte i flere artikler i uken. Helt nøkternt redegjorde journalist Brandt for forholdene i etterkrigs-Tyskland. Som tysker hadde han også de beste forutsetninger for å overskue situasjonen. Ved det store rettsoppgjøret i Nürnberg var han også, i februar 1946:
«Det er 25 års nazistisk virksomhet som skal avsløres. Og dette arbeid gjøres av fire stormakter i fellesskap. Samordningen har gått forbausende bra …»
Uten å falle for fristelsen for føleri fortalte han faktapreget om hvordan det var å være tysker i et sønderskutt land. «Det tyske gjenreisingsproblemet er overveldende. Av ruinene bygges fabrikker, sporveier og menneskeboliger opp igjen. Det frie organisasjonsliv reiser seg igjen», fortalte han.
I 1946 visste ingen at mannen som på feilfritt norsk skrev disse rapportene, noen år senere skulle bli Vest-Tysklands mektigste og en av verdens største statsmenn. Sitt norske talespråk holdt han ved like i alle år. Fra 1948 til 1980 var han gift med Hamar-jenten Rut Hansen. Willy Brandt døde i 1992, 79 år gammel.
Klikk på faksmiliene og les mer!

Kommentarer