STORE STUNDER I BERGEN 1 – Hjallis på Myravann i 1954

BT mars 1954. Klikk på faksimilen.
Det ble en av de største idrettskveldene i Bergen og Fana noensinne. 1. mars 1954. Tyve tusen tilskuere flokket seg rundt vesle Myravann på Tveiterås for å oppleve verdens beste skøyteløpere!
Bilkøen hadde stått fra Nygårdsbroen til Paradis i timene før stevnet, kunne BT fortelle. “Haug etter haug, ås etter ås, liknet mest på yrende maurtuer”, het det.
Men folkefesten hadde nær endt som fiasko. For skøyteløperne hadde sittet værfaste i Stavanger inntil tre timer før stevnet skulle starte.
Men egentlig var det bare en eneste mann folk var kommet for å oppleve. Hjallis! “Kong Glad”. Og han skuffet ikke. “Hjallis ble inspirert til sitt livs beste 3000 m”, skrev BT. Han var nesten fem sekunder foran nummer to.
Men BT tok feil da avisen i begeistring skrev at det hadde vært 35.000 tilskuere ved Myrvann denne kvelden. Det rette tallet var 20.000. Derimot var det solgt for 35.000 kroner i billetter.
På stevnets dag 2 kom det “bare” 5.000 tilskuere, fordi Hjallis ikke var med. Derimot kom det 12.000 tilskuere på et tilsvarende stevne på Myravann uken etter – for da var Hjallis på plass igjen!
Dette er første artikkel i en serie artikler om “Store stunder” i Bergen fra 1950-årene til 1980-årene.
Send gjerne forslag på dine «Store stunder», så finner jeg de kanskje fram.
Klikk på faksimilen og les mer!
Se flere bergensiana-saker på: www.bergensiana.wordpress.com

Kommentarer