STORE STUNDER I BERGEN 4 – «Hår» på DNS i 1970

BT 5.12. 1970 Klikk på faksimilen.
BT 5.12. 1970. Klikk på faksimilen.

Det gikk rykter om både nakne bryster og forherligelse av hasj. Kristenfolket var i opprør. Det kokte i Bergen. Den Nationale Scene skulle ha premiere på musikalen «Hår» 4. desember 1970.

«Hår-musikken er demonisk», sto det i avisen. Hele høsten herjet debatten i spaltene. Biskop Per Juvkam frontet protestene: «Norges moderscene stiller seg til tjeneste for moralsk forfall», sa han til BT. Også byens politikere hadde saken på dagsorden, både i bystyret og i skolestyret.

Samme dag som premieren var det en stor demonstrasjon mot forestillingen på Torget, der Predikantenes Broderkrets holdt folkemøte med pastor Iver Høy og redaktør Arthur Bergh som hovedtalere.
Men – så viste det seg at publikum var begeistret for forestillingen. På premieren ble skuespillerne gang på gang avbrutt av begeistret applaus. «Det var en opplevelse», sa en publikummer etterpå. «Festlig», sa en annen. «Alle tiders», sa en tredje.
I Bergens Tidende fikk «Hår» en sånn middels mottakelse av kritikeren Rolf Døcker.  En «plastparykk», kalte han forestillingen. En festlig formulering, men ikke helt representativ for den øvrige, begeistrete mottakelse, viste det seg.
«Det er meget mulig at denne forestillingen hadde sin berettigelse da den første gang ble oppført på Broadway teater for fire-fem år siden. Men det var den gang og i Amerika, dette er i Bergen og nå, og det er, unnskyld, pokker til forskjell», skrev Døcker i en litt småsur, men for så vidt interessant anmeldelse. Scenografien hadde «stor styrke» og ensemblet hadde en «aldri sviktende entusiasme». Men nakenscenen fnøs han av. » … hva i all verden for en slags dobbeltmoral er det teatret her plutselig presterer. Nakenscener skulle det være , men å ta skrittet i dag, som det sto i en gammel hårfjernings-annonse – se det har man ikke hatt mot til. Man fremfører disse nakne mennesker i en så dus belysning at man nesten må ha en katts skarpe nattsyn for å se om – ja altså hår eller ikke hår».
Uansett, en teaterbegivenhet av størrelse var det!
Har du minner fra forestillingen i 1970?
Klikk på faksimilene og les mer!

Fra boken "Tidsbilder fra Bergen - 1970-årene". Øverst Rolf Skogstrand og Helge Tuft i samtale med biskop Per Juvkam. Underst fra demonstrasjonen mot "Hår" på Torget samme kveld som premieren. Foto: Erik Berglund, Bergens Tidende.

Kommentarer