STORE STUNDER I BERGEN 13 – Kong Olav første gang i Bergen

BT 27.6. 1958. Klikk på faksimilen.
BT 27.6. 1958. Klikk på faksimilen.
Femti bergensere «dånte» i sommervarmen da kong Olav sammen med prinsesse Astrid kom til Bergen på signingsferd i juni 1958.
«Kongen kronet i bergensernes og hordalendingenes hjerter», skrev BT. Ifølge avisen ble det en strålende, men anstrengende dag for Kongen og prinsessen i Bergen.
De gikk i land fra kongeskipet «Norge» 26. juni om morgenen, og gikk om bord igjen ved midnatt, etter en festaften i Nygårdsparken.
«Det ble et historisk møte mellom Kongen og folket her vest, verdig i opplegget og gjennomføringen – men samtidig spontant og hjertelig fra begge sider», het det.
Dagen begynte med en kjøretur fra Festningskaien til Festplassen. Det sto tett i tett med mennesker langs hele ruten gjennom sentrum.  Så fulgte en kjøretur gjennom søndre bydel til Haukeland sykehus, der sykepleierskene sto oppstilt i espalier, nystrøket og i røde caper. Deretter bar det til lunsj på Bellevue, og så tilbake til ettermiddagshvil på kongeskipet via Skansen og Stølen.
Om kvelden var det folkefest. «Hele byen og halve Sandviken hadde funnet veien til folkefesten i Nygårdsparken, holdt i Festspillenes regi», fortalte BT. Jakob Skarstein var programleder.
Etter oppfordring fra programlederen ble alle lightere og fyrstikker tent i kveldsmørket, «slik at bakkeskråningen så ut som et lite levende lyshav», fortalte BT.
Og med et fyrverkeri over Nordnes ble de kongelige fraktet tilbake til skipet ved midnatt. Skipet satte kursen mot Kvarven, med en armada av småbåter rundt seg.
«Etter denne ferden er det sikkert nok at både kong Olav og prinsesse Astrid har vunnet en stor plass i bergenske hjerter», avsluttet BT.
Klikk på faksimilen og bildene!
Flere «Store stunder …» på  www.bergensiana.wordpress.com

Kommentarer