Bergensere 8 – Arild Haaland

Bergens Tidende juli 1987. Klikk på faksimilen.

Arild Haaland – Bytenkeren! Det var ingen liten æresbevisning Bergens Tidende ga filosofen Arild Haaland i 1987. Bytenker! Hva blir ordfører, rådmann, universitetsrektor og millionærer mot sånt? Ingenting! En bytenker har ingen over og ingen ved siden i denne byen. Sånn er det bare. Og Arild Haaland var blitt det.

«Det forbauser meg ellers hvor lite menneskene snakker om det gode liv. Og hvor lite de gjør for å skape det», sa han – og ga BT mye av skylden. For avisen, mente Haaland, fortalte folk at gleden ved livet var å ligge på ryggen og nyte livet. Mens den virkelige gleden i livet ligger i å anstrenge seg, sa han.

Det var provokatøren i ham som stakk fram, ikke alltid like godt skjult av filosofen.

«Jeg er stolt over at jeg aldri har vært ærgjerrig», fortsatte han, og underbygget påstanden med at han måtte være den eneste i filosofiens historie som hadde søkt et lektorat på et julekort.

At folk flest var så himla opptatt av å eie, skjønte han heller ikke mye av. «Gleden ved å drive med noe man ikke eier, er da minst like stor», mente han. Det er det man får ut av tingene som betyr noe, ikke hvem som eier det, lød begrunnelsen.

Og i motsetning til de fleste klarte Arild Haaland å etterleve sin hverdagsfilosofi!

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

LES OM FLERE «BERGENSERE …» PÅ: www.bergensiana.wordpress.com

Legg gjerne inn i en kommentar om Arild Haaland også, dersom du kjente ham eller har tanker om ham.

Kommentarer