Bergensere 9 – Harald Tusberg

BT desember 1987. Klikk på faksimilen.

Det var en utfordring han ikke kunne stå imot. 43 år gammel ble bergenseren Harald Tusberg underholdningssjef i NRK. Han følte det nærmest som en borgerplikt, sa han til BT i desember 1978.

«Hittil har jeg bare hatt innflytelse på mine egne produksjoner, nå vil jeg kunne ha det på hele avdelingens programtilbud», forklarte han. BT lurte på om han ville se i nåde til sin fødeby Bergen. «Jeg ser alltid i nåde til Bergen. Men hvis Bergen skulle bli en virkelig konkurrent til Marienlyst, måtte personalet ved Bergens-avdelingen minst tredobles. Og det er i dagens situasjon ikke realistisk å tro», svarte Tusberg.

Hva er egentlig underholdning? ville BT vite. «Det er et programstoff som på en positiv måte dekker et større publikumsbehov … det skal være mening med det», lød det særdeles uspennende svaret. Selv kjente han seg igjen både i Holberg og i «han Oluf», ettersom han hadde foreldre nordfra, men var født og vokst opp i Bergen.

Tusberg kunne også fortelle at det bare ti år tidligere var ansatt ikke mer enn et par hundre medarbeidere i NRK, mens det nå, på slutten av 1970-tallet, var 2.300 ansatte. «Hvordan er det mulig for så mange mennesker å lage så dårlige programmer?», spurte BT, småfrekt. «Det er den letteste sak av verden», svarte Tusberg – men parerte med å si at folk flest ikke ante hva de snakket om når de lettvint kritiserte tv, Uansett – norsk tv-underholdnings store navn var han i flere tiår.

Klikk på faksimilen og les mer!

 

Flere «Bergensere …» på: www.bergensiana.wordpress.com

 

Kommentarer