Dansk skråblikk på bergensk jubileum

B.T. juli 1970. Klikk på faksimilen.

Bergen feiret sitt 900-årsjubileum. Året var 1970. Det skulle feires et helt år til ende. København hadde nylig feiret sitt 800-årsjubileum – og feiret en dag. En eneste dag. Danskene var imponert over Bergens maratonfeiring!

«Holbergs by fejrer sin 900 års dag med verdens længste byfest», skrev den danske avisen B.T. Avisen hadde sendt sin norske – og bergenske – medarbeider Bris til Bergen for å se nærmere på fest-fenomenet.

Og Bris visste hva han skrev hjem til København om, etter å ha vokst opp i Bergen, og først forlatt den som 29-åring i 1951, da han ble ansatt i dansk presse.

«De mener at høre til Jordens udvalgte», skrev han hjem om bergenserne. Og om buekorpsene: «Når buekorpsene marcherer med vajende faner og tordnende trommer, kan end ikke det værste regnvejr holde bergenserne inden døre.»

Han rapporterte også om «Jeppe på Bryggen», Carl O. Gram Gjesdal, Ludvig Holberg og Torgallmenningen.

Om Bergens byjubileum skrev han vakkert: «Man begyndte i fortiden og rækker hånden til fremtiden».

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER

Mer Bergensiana på: www.bergensiana.wordpress.com

 

Kommentarer