På vei til Fyksesundbroen

 

BT 1937. Klikk på faksimilen.

Høsten 1937 skulle Fyksesundbroen i Hardanger åpnes av kronprins Olav i begynnelsen av oktober. Litt tidligere på høsten tok BT turen fra Bergen til Kvam for å se nærmere på det som skulle bli Nord-Europas lengste hengebro, 344 meter lang.

Den utsendte medarbeideren het Herbrand Lavik, senere BTs meget respekterte, men også fryktede, teaterkritiker.

Han innleder reportasjen med å beskrive bilturen fra Bergen til Hardanger. «Vi strøk ut av Bergen en tidlig og tåket morgen. Det gufset bitterlig kaldt mot bilen opefter Storetvedtveien … nogen fabrikkjenter på vei til arbeids viftet til oss nede i bakken.»

Ikke mindre spennende når målet var funnet: «Over hodet på oss, svimlende høit oppe, hang et arbeidslag i stellinger under kabelen og drev på … det krøp kaldt gjennom kjøttet på oss alle. Du gode Gud, sa vi.»

En fantastisk annerledes, spennende og interessant reportasje er det, hentet fra BTs lørdagsmagasin i 1937.

«Brudeferden i Hardanger behøver ikke lenger å gå i båt. Den kan kjøre bil over Fyksesundbroen», skrev Herbrand Lavik.

Klikk på faksimilen og les mer!

Mer «Bergensiana» på: www.bergensiana.wordpress.com

 

Kommentarer