Audun Hetland 1 – avistegneren

Klikk på faksimilen.

Audun Hetland (1920 – 1998). Tegneren som elsket Bergen – og som ble elsket av Bergen. Han oppfant bergenseren, vil noen mene …

Han ble utdannet ved Bergens kunsthåndverksskole på siste halvdel av 1930-tallet. Han var knyttet til Bergens Annonse-Byrå og Tegnernes Byrå før og etter krigen. Han var frilanstegner i Bergens Aftenblad, Morgenavisen, Bergens Tidende, Aftenposten, A-pressen og Bergens Arbeiderblad fra 1940 til 1969.

Han var også mannen bak de eventyrlige boksuksessene med Jon Leirfall (sogebøkene) og Herbjørn Sørebø (vitsebøker) på 1970- og 1980-tallet. Han laget også sine egne suksesser, som HV-boken «Vi skal nok bite fra oss!» (1961) og boken om barndommen i Hødden, «Kampen for tilværelsen» (1982). Mange flere også.

Han fikk Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1989, Heimevernets fortjenstmedalje og forlaget Samlagets «Heidersmann». Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergens Kunstforening og Bergen Billedgalleri – og han har dekorert nattklubber, restauranter, skip og plattformer. Utstillinger over hele Europa har han også hatt. Og han illustrerte et hundretalls bøker, minst.

Men først og fremst var han avistegneren. I spaltene viste han oss kjuaguttene, by-originalene, buekorpsene, madammene og datidens lokale kjendiser. Ja, han gjorde oss til bergensere – og han gjorde bergenseren til et helt spesielt fenomen!

En byste av ham ble i 2005 reist ved hans atelier i Jacobsfjorden på Bryggen.

(Faksimilen er hentet fra Geo Grafisk AS Bergen 1998.)

I ukene som kommer vil bt.no vise tegninger fra Hetlands lange karriere som avistegner og bokillustratør.

Klikk på faksimilen og se mer!

Mer Hetland og bergensiana på: www.bergensiana.wordpress.com

Kommentarer