Hetland 2 – oppveksten i Hødden

 

Klikk på faksimilen.

 

 

Audun Hetland (1920 – 1998) vokste opp på Eidemarken i Hødden, blant kjuagutter, madammer, by-originaler og rævediltere.

I dag kan du se noen av tegningene han laget, inspirert av oppveksten i Hødden.

Han elsket Bergen hele livet – og det var gjensidig. Han oppfant bergenseren, vil noen mene …

Hetland ble utdannet ved Bergens kunsthåndverksskole siste halvdel av 1930-tallet. Han var knyttet til Bergens Annonse-Byrå og Tegnernes Byrå (begge i Strandgaten) like før og etter krigen. Han var frilanstegner i Bergens Aftenblad, Morgenavisen, Bergens Tidende, Aftenposten og i Bergens Arbeiderblad – fra 1940 til 1969. Lengst i Bergens Tidende, fra 1953 til 1967.

Han var også med på bokeventyret med ex-politikeren Jon Leirfall (sogebøkene) og NRK-journalisten Herbjørn Sørebø (vitsebøker) på 1970- og 1980-tallet – og han laget sine egne suksesser, som HV-boken «Vi skal nok bite fra oss!» (1961) og boken om barndom i Hødden, «Kampen for tilværelsen» (1982). Han illustrerte i tillegg flere hundre bøker i sin karriere.

Han fikk Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1989, Heimevernets fortjenstmedalje og forlaget Samlagets «Heiderslagsmann». Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergens Kunstforening og Bergen Billedgalleri – og han har dekorert nattklubber, restauranter, skip og plattformer. Utstillinger over hele Europa har han også hatt. Men først og fremst var han avistegneren.

En byste av ham ble i 2005 reist ved hans atelier på Bryggen.

(Faksimilen er hentet fra Geo Grafisk AS Bergen 1998.)

I ukene som kommer vil Bergensiana-bloggen vise tegninger fra Hetlands lange karriere som avistegner.

Klikk på faksimilen og se mer!

Mer Bergensiana på www.bergensiana.wordpress.com

 

 

 

Kommentarer