Audun Hetland 4 – Den kontinentale bergenser

Klikk på faksimilen.

“Den kontinentale bergenser”.Det ble han kalt, Audun Hetland, av Bergens Tidende da han fylte 70 år i 1990.Men Bergen var ikke lenger den samme som han vokste opp i i Hødden på 1920- og 1930-tallet, mente han.

“Humøret og gleden er blitt borte og særpreget er forsvunnet i den uniformering som etermediene påfører oss alle”, sa han.

Noe av det aller mest bedrøvelige, mente han, var at det kom østlendinger og trøndere på snarvisitter til Bergen og laget det de kalte bergensrevyer. “Sjarlataneri”, kalte han det. Og enda verre: bergenserne jublet for dem!

Bergens Tidende påsto også at Hetland egentlig ikke var en Bergens-tegner.

“Umiddelbart lyder det naturligvis absurd, da det til evidens foreligger bevis på at han er det! Dessuten har vi da også selv innledningsvis hyllet ham som et ektefødt barn av byen. Det skal vi ikke trekke tilbake, men vi vil gjerne føye til at han selv er en av dem fra Eidemarken som snakker med hendene akkurat som italienerne og franskmennene. Men i tillegg til det er også hans sinn kontinentalt, slik at han på mange måter har vokst fra Bergen”, mente BTs Alf H. Madsen.

“Takk i hvert fall, Audun Hetland, for at du har tegnet for oss den virkelighet som var. Og gratulerer med dagen!”, avsluttet han.

Audun Hetland (1920 – 1998) vokste opp på Eidemarken i Hødden, blant kjuagutter, madammer, originaler og rævediltere.

Hetland ble utdannet ved Bergens kunsthåndverksskole siste halvdel av 1930-tallet. Han var knyttet til Bergens Annonse-Byrå og Tegnernes Byrå (begge i Strandgaten) like før og etter krigen. Han var frilanstegner i Bergens Aftenblad, Morgenavisen, Bergens Tidende, Aftenposten og i Bergens Arbeiderblad – fra 1940 til 1969. Lengst i Bergens Tidende, fra 1953 til 1967.

Sammen med ex-politikeren Jon Leirfall skrev han de såkalte sogebøkene, og med NRK-journalisten Herbjørn Sørebø vitsebøker på 1970- og 1980-tallet – og han laget sine egne suksesser, som HV-boken “Vi skal nok bite fra oss!” (1961) og boken om barndom i Hødden, “Kampen for tilværelsen” (1982). Han illustrerte i tillegg flere hundre bøker.

Han fikk Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1989 og forlaget Samlagets “Heiderslagsmann”. Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergens Kunstforening og Bergen Billedgalleri – og han har dekorert nattklubber, restauranter, skip og plattformer. Utstillinger over hele Europa har han også hatt. Men først og fremst var han avistegneren.

I ukene som kommer vil bt.no-bloggen vise tegninger fra Hetlands lange karriere som avistegner.

Klikk på faksimilen!

Mer Bergensiana på www.bergensiana.wordpress.com

Kommentarer