Journalistens minnebok – Gunnar Staalesens debut

BA sept -69

Det var 13. september 1969. På kultursiden i Bergens Arbeiderblad kunne man finne en anmeldelse av Hans Sandes nye diktsamling Strime.

«Budskap til Parnasset» lød den spennende tittelsen. Anmeldelsen var undertegnet «Gunnar Staalesen».

Det var første gang bergenske avislesere så dette navnet på trykk. Siste gang skulle det som kjent ikke bli.

Men her var Gunnar Staalesen bare 21 år gammel. Han var selv i ferd med å gi ut sin første bok, «Uskyldstider».

«Er norsk lyrikk i ferd med å bli morsom?», spurte han i anmeldelsen i BA i september 1969. Han hadde åpenbart allerede en viss kjennskap til norsk lyrikk og litteratur, og raljerte med noen av Parnassets gravalvorlige diktere, som Stein Mehren og Peter R. Holm.

«Hans Sande er på sikker avstand fra den mystiske dikterskikkelse. Vi kan si at i grunnen lander han overhodet ikke på Parnasset. Nei, han flakser rundt over det, som en kråke, smiler skjevt i nebbet og slipper et varmt budskap i hodet på noen kalde kritikere.»

Ikke dårlig raljert, til å være en 21-åring!

Bare noen dager senere, 15. september 1969, var samme Staalesen intervjuet i Bergens Arbeiderblad om sin nye bok, «Uskyldstider».

«Bergensk debut» lød tittelen på dette intervjuet – laget av denne bloggens redaktør, for 44 år siden.

«Bokens tittel henspiller på den tiden vi lever i, på min generasjon. Vi ble født med atombomben og er vokst opp med den kalde krigen. Men det er ikke vårt verk, vi er uskyldige», slik forklarte han bokens tittel.

At boken var en hyllest til Bergen fikk han også sagt – en by av «lykkestunder» og «sommernetter» – for eksempel.

Deretter knyttet Bergens Arbeiderblad Gunnar Staalesen til seg som filmanmelder og bidragsyter til avisens «lørdagssider».

Allerede den 20. desember 1969 hadde han en artikkel på trykk med tittelen «John Lennon og det absurde språket», og 30. desember den litterære kortteksten «Malkyl renser halsen».  Ikke helt Varg Veum – ennå.

Sin første filmanmeldelse i BA hadde Staalesen på trykk 9. desember 1970. Da anmeldte han filmen «Angstens døgn» i Eldorado. «En engelsk kriminalfilm, langt fra beste klasse», het det med signaturen GS under.

De som oppholdt seg i nærheten i BA-redaksjonen når Staalesen skrev sine filmanmeldelser, var imponert over hvor fort han skrev dem. Mens andre filmanmeldere, deriblant undertegnede, kunne sitte og file på en anmeldelse i timesvis, gjorde Staalesen dem unna som rene kulesprøyten!

I de påfølgende årene kom også store artikkelserier fra Staalesens penn, blant andre «På sporet av en helt», tre store artikler om Morgan Kane – og «Det 20. århundrets ridderromaner», om amerikanske krimforfattere – disse artiklene bare noen måneder før han  selv debuterte som krimforfatter i januar 1975.

Sånn begynte det altså for Gunnar Staalesen – i Bergens Arbeiderblad.

KLIKK PÅ FAKSIMILENE OG LES MER!

MER BERGENSIANA PÅ: www.bergensiana.wordpress.com

Kommentarer