Journalistens minnebok – Stjernetreff på bortebane

BT november 1999. Klikk på faksimilen.

Begge var verdensstjerner, begge var norske, på en måte. Jeg møtte dem under en stråleovn på kafe Zoe i Barrett Street i London. Det var i november 1999.

Det varv et stjernetreff på bortebane. Pianisten Leif Ove Andsnes skulle spille Debussy i The Barbican Centre neste kveld, mens jevnaldrende Christina McDermott fra Sveits og Norge nylig var ansatt i The Royal Ballet etter mange suksessrike år ved Bayerischen Staatsballett i Munchen, og gullmedalje fra den internasjonale ballettkonkurransen i Moskva. Blant annet.

«En kopp te til meg, takk», sa Leif Ove til Bergens Tidendes journalist. «Jeg tar en cappuccino», supplerte Christina. Jeg hadde samlet dem ved samme bord for å få dem til å snakke om kunsten sin – og kanskje få dem til å like hverandre. Hvem vet …

Og der ved kafebordet ble vi sittende i den milde novemberkvelden, i tre timer minst. De to stjernene – den ene med en hybel på Ny-Paradis, den andre med en mor som hadde vokst opp der – snakket om livet som nettopp stjerner. Om hvordan det var å være ustoppelig på reise. Hvor dårlig mandagspublikummet var overalt i verden. Om hvor mange timer de øvde hver dag. «Mellom fem og sju timer om dagen», fortalte Christina. Leif Ove ble imponert. Men så var det jo en av toppdansere ved London-balletten han hadde et kunstnerisk stevnemøte med.

Det virket som om de to stjerne likte hverandre. «De to 29-åringene sender muntre, innforståtte blikk til hverandre», noterte jeg meg, og formidlet det til Bergens Tidendes lesere, for 13 år siden. Hvorfor hadde ingen av dem kjærester, lurte jeg på. For det hadde de visst ikke.

«Vårt handikap er kanskje at vi må isolere oss i perioder. Vi må pleie kunsten mer enn en partner. Men jeg har da antennene ute, jeg som andre», lo Leif Ove.

Da samtalen glir ut i London-natten, lurer han på om Christina er interessert i en billett til konserten hans neste dag. Jo, det er hun, sier hun, men dessverre skal hun tidlig opp og med et fly til Firenze, for å danse …

«Men vær så snill å la meg få vite det når du spiller i London neste gang», la hun til.

«Greit, og la meg få vite når du har forestilling», svarte Leif Ove.

I dag er Christina godt og greit gift i London. Leif Ove holder visst til på Kalfaret.

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

Mer Bergensiana på: www.bergensiana.wordpress.com

 

Kommentarer