Journalistens minnebok – «Hår» 30 år etterpå

BT juni 2000. Klikk på faksimilen.

«Dette kan ikke være Bergen. Dette må være Stalingrad!» Det tenkte «Hair»-skuespilleren Peter Straker da han kom fra London til Bergen en nitrist høstdag i 1970. Det var politimannen som holdt vakt utenfor Vinmonopolet som gav ham den russiske følelsen …

Tredve år senere, i slutten av mai 2000, sitter vi på Giovanni’s restaurant i London og mimrer om de fantastiske «Hår»-dagene i Bergen høsten 1970. Da bølgene gikk høye i ukene før premieren på musikalen «Hår» på Den Nationale Scene.

Peter Straker var hentet av teatersjef Sven Henning for å spille hovedrollen i «Hår».

«Han drysset stjernestøv over hele «Hår»-ensemblet og trakk publikum som et fluepapir til teatret. Det ble nesten Broadway i Bergen», skrev jeg i BT i 2000, for jeg husket godt selv den feberaktige stemningen rundt teatret på Engen i disse novemberdagene i 1970.

Sammen med Peter på restauranten i London sitter Rolf Skogstrand. Rolf spilte og sang i «Hår» i 1970, og de to har holdt vennskapet ved like i 30 år når nå vi er kommet til juni 2000.

«Er det virkelig tretti år siden vi spilte «Hår» i Bergen?», spurte Peter, over spagettien.

«Joda, bekrefter Rolf Skogstrand og gløtter muntert bort på Peter», sto det i avisen. Rolf var på ferie i London og var som vanlig losjert inn hos Peter i hans leilighet i Baker Street. Jeg møtte dem til en prat for Bergens Tidende.

Da «Hår» hadde premiere i Bergen i 1970 var Rolf gitarist og sang i de legendariske bergensgruppene Neither Nor og Supergruppen, senere i Saft. Peter på sin side, spilte mot Elaine Paige i «Hair» i London da han ble hentet til Bergen.

Og i dag, i 2013, er vennskapet mellom Rolf Skogstrand og Peter Straker like sterkt som før. Senest i påsken 2013 var Peter på besøk i Bergen!

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

MER BERGENSIANA PÅ: www.bergensiana.wordpress.com

 

Kommentarer