Journalistens minnebok – Fra Sandviken til London!

 

BT mai 2000. Klikk på faksimilen.

 

Journalist Jan Tystad (76) skrev sine første artikler i Bergens Arbeiderblad tidlig på 1960-tallet. Han skriver fremdeles, nå i Dagbladet, der han stort sett har vært London-korrespondent siden 1969. De siste årene som pensjonist, riktignok.

 

En journalistikkens Robin Hood, kaller Dagbla’-kolleger ham fremdeles: I mai 2000 spaserte vi en tur på Hampstead Heath sammen, og jeg fikk ham til å oppsummere livet sitt. Det er bare å klikke på faksimilen, så kan du lese det.

 

Han bor riktignok blant London-fiffen der i Nord-London, men han har en radikal legning god som gull. Han har gjort fremragende sosiale reportasjer fra steder som Biafra, Bangladesh, Nord-Irland – og det var han som midt på 1960-tallet sammen med Arne Treholt tok initiativet til Hellas-komiteen.

 

«Hans samvittighet har vært internasjonal helt fra han på 1950-tallet meldte seg inn i AUF i Bergen», skrev jeg i reportasjen i 2000.

 

Han vokste opp i Heien i Sandviken, men er fremdeles reisende reporter over hele verden. De siste årene har han vært i Namibia, Vietnam, på Cuba og i India. Det er bare et par år siden hans siste bok kom, om verdens barnesoldater. Nå sitter han muligens og skriver på sine memoarer.

 

Hvorfor han bor i Hampstead? «Denne bydelen er det nærmeste du kommer Bergen i London, her er både smau og bakker», forklarer han og smiler, kjuagutten!

 

Stampuben hans heter forresten The Flask. Mer engelsk kan det ikke bli enn der!

 

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

MER BERGENSIANA PÅ: www.bergensiana.wordpress.com

 

 

Kommentarer