Bergensk stjerne på bortebane

BA juni 1963. Klikk på faksimilen.

Bris var signaturen hans. Navnet var Einar Christian Rosenvinge Bernhardsen (1923 – 1989). Fra 1945 til 1950 jobbet han som journalist i Dagen og Bergens Arbeiderblad. Men i 1952 fikk han på eventyrlig måte journalistjobb i den danske avisen Information – i København.

Dermed kunne eventyret begynne. For et eventyr ble det. Forspillet i Bergen hadde vært fargerikt nok. Men i Danmark opparbeidet han seg relativt raskt status som kanskje Danmarks mest berømte og beryktede journalist, også etter at han på slutten av 1950-årene ble kapret av København-avisen B.T., som den gang var Danmarks største.

Og i løpet av 1960-årene fant de fleste av de store norske avisene veien til København, for å intervjue og portrettere denne fargefesten av en bergensk journalist.

Blant de som tok turen var også BA, hans gamle avis. Sommeren 1963 ble han portrettert på bortebane av BAs Per Hovdenakk. I intervjuet rekapitulerte Hovdenakk en rekke av de store journalistiske kuppene Bris hadde gjort i årenes løp, både i Bergen og København.  Som for eksempel da han startet sin journalistiske karriere i Dagen i mai 1945 med å intervjue landets kirkeledere om Kirkens framtid i Norge. På grunn av knitrende telefonlinjer måtte Bris selv filosofere seg til hva mange av biskopene hadde sagt. Den utfordringen tok han på strak arm! Og i 1947 klarte han takket være sitt kildenett å tipse politiet i Bergen om NS-flukten fra Espeland fangeleir, og de flyktende norske krigsfangenes planlagte reise med “Solbris” til Argentina. Politiet syntes historien hørtes så fantastisk ut, at de troppet ikke opp, ifølge BA. Flukten fra Bergen ble deretter en internasjonal avis-thriller.

I Danmark var ikke skupene færre eller mindre. I 1954 klarte han med kløkt og list å få et intervju med den verdensberømte forfatteren Karen Blixen, som lenge hadde boikottet journalister. Nå fikk Bris intervjuet som den første, og oppnådde berømmelse og respekt for det. Da hadde han allerede fornyet portrettintervjuet i Danmark, med et glitrende intervju med Inger Hagerup i Information i 1952. Han skrev med “Kniv og brennevin” – skarpt og sterkt – det var hans motto i alle år.

Siden ble han en av Danmarks mest kjente – og fryktede – film- og bokkritikere. Blant annet filleristet han Dirch Passer i store artikler. Ja, skupene sto faktisk i kø i mange år.

Bøker skrev han også, 22 til sammen. Bare i året 1966 skrev han hele seks bøker!

Bris døde i 1989, 66 år gammel. Han var ute og gikk tur med sin hund i Birkerød utenfor København, da han uventet falt om og døde.

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

MER «BERGENSIANA» PÅ: www.bergensiana.wordpress.com