Dølle dører overalt!

. . . Slapp av, det er jo helt normalt!

Eller?

Jeg må nok innrømme at det er slik jeg har tenkt. Så slipper en liksom ta grep å gjøre noe med det, det er jo mer enn nok andre saker å ta seg av. Men nå var det altså enstemmig vedtatt; de gusjegule dørene SKAL males. Det får være grenser på nostalgi og 70-tallsforherligelse.

Uttrykk som gustenbleike, tarvelige, dvaske og dølle, gjorde dørene triste å bruke og se på. Og en dør, dere; den skal jo liksom hilse oss velkommen inn, som et pustende element blant vegger og tak, åpnes og lukkes, håndhilses på hver dag. Og når det er fem (5) stk presset inn på ca tre m2, så blir jo denne tristheten overveldende.

Vel, nok prat, jeg er i gang!

Hva gjør en så med slike dørblad som ble født i ca 1972? De er slette, mattlakkert finér. Dere har sikkert hørt meg si det før, og jeg sier det igjen, og igjen, og igjen; AVFETTING!! Det gjelder det meste som skal få seg en ny finish. Og særlig glatte flater som dører, lister, møbler osv.

Salmiakk kan mer enn gjerne brukes, det står på flasken hvor sterk den skal blandes med vann. Jeg pleier være raus med konsentrasjonen. Da river det i nesen, og jeg føler at dette har stor effekt. Og det har det jo. Så når dørene er godt vasket med dette heksebrygg og tørt, så sliper jeg lett over med 120 papir.

Selvsagt skrur jeg av alle beslag; nøkkelhull, stålbeslag rundt håndtakene løsnes. Kanskje skal jeg bruke alt dette når dørene er ferdig malt. Her er det mange som slurver! Enten prøver en å male helt inntil stålet, som oftest mislykket, eller teiper en. Det siste kan gå an, men da skal du være svært nøye, og personlig synes jeg dette tar mer tid enn det er verdt! Fjern alt, bruk din skrumaskin. Og om du ikke har en allerede; skriv det på ønskelisten, kort tid til julaften! ALLE må ha et sånt multiverktøy som en skrumaskin, med forskjellig borrer og masse bits. Faren er selvsagt at du blir helt avhengig av den. Se dét skal vi nok komme tilbake til.

Når støvsugingen er ferdiggjort, ja for det må ikke glemmes, her skal det males på slette flater, og alt vil gjerne legge seg i våt maling. Jeg støvsuger også malepenslene, og om malerullen er ny, så loer den gjerne rett fra pakken. Anbefaler å skylle den i lunkent vann, gnikke og gni ut alt løst, og så støvsuge skikkelig. Alternativt kan du bruke en sånn rulle av skumgummi; disse er også fine på slette flater, lager litt sånn tilnærmet sprøytelakkert overflate. Det er det jeg bruker her.

Så er jeg klar; ruller på malingen så jevnt som mulig. Vanntynnet maling, jeg bruker her Panelgrunn fra Beckers. En eller annen Heftgrunning fra Jotun eller tilsvarende gjør jobben. Ikke hopp over denne; disse malingene er skikkelig god til å hefte på underlaget, og det neste strøket holder godt oppå. Altså, IKKE bare finn noe gammelt i kjelleren for å spare en hundrings eller to 🙂

Vel, som du ser, jeg er igang. Nå er dørene ferdig grunnet i alle fall. Det var akkurat som entréen på loftet ble lysere allerede. Dette lover godt. Vi får se hvordan det blir til slutt. Altså – to be continued. . .

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentarer