Hr. Matt slår knock-out på Hr. Blank

Skal blank gjøre revansj? Ganske sikkert – en gang i fremtiden. Overflater, som farger, følger jo trender og går i omganger (rundgang?). Men de senere årene har det gått mot mattere overflater i interiørene; veggene skal nå helst være helmatte. Ord som sanselige, kalkaktige, ekte og rå. Matte vegger har tradisjonelt ikke vært å foretrekke fordi det er så vrient å holde rent; å dra en fuktig klut på matt overflate for å få vekk for eksempel fingermerkene til en liten tass kan lett gjøre vondt verre.

Tidligere hadde man gjerne 20 glans på vegger (lett å holde rent!), siden 15, 10 og etterhvert 7 (den silkematte finish). Glansgrad 5 har gjerne vært på grensen av det som er “rengjøringsvennlig”, så det har vært behov for matte malinger som også har denne egenskapen.

Nå er det vel viden kjent at Herr og Fru Jotun har lansert serien Lady Pure Color. Det må være den største lanseringskampanjen for et malingsprodukt i Norge noensinne. Denne malingen har glansgrad 01, og den er såkalt ripefri og vaskbar. I tillegg til malingen introduseres også farger som er ment å stå godt til den matte finishen. Her er det flere grå-beige og brunlige toner som går igjen.

Men det er ikke bare Norges største maleprodusent Jotun som har skjønt det; Gjøco er straks ute med sin supermatte interiørmaling, og våre svenske venner fra Beckers har nå relansert sin serie HARMONI, også matt matt matt. Denne var i utsalg tidlig på 2000-tallet, men interessen var ikke stor nok og den ble tatt ut av produksjon. Forut for sin tid? Bildet her er fra et Tid for Hjem-prosjekt; en kjellerstue ble først malt med 15 glans hvit på veggene, før vi malte litt sånn abstrakte former med tre forskjellige farger, rosa, lyseblå og lysegrønn. Her brukte vi Harmoni fra Beckers; litt sånn mur/kalkaktig finish. Vellykket overflatekontrast mot de mer blankmalte møblene i rommet!

Kommentarer