Dører del 2: Takk for det gamle

Det ble litt stille herfra. Ikke for at jeg har inntatt sofaen i julen, fordøying av all den gode maten og hvile, neida, jeg har riktig fått arbeidsånden over meg!! Og når sant skal sies, det er ikke alltid at arbeid i egen heim blir prioritert her. Og jeg kjenner mange som har det på samme måte, spesielt oss som gjerne driver med håndverk og som arbeider for at andre skal få det så fint. Men ønsket om å trylle noe om fra fælt til fint er alltid til stede, tro meg!

Såh, over til dørene. Takker for drøssevis med innspill og tanker og forslags og løsninger på «dør-saken». Først må jeg vel si at dørene befinner seg på loftet (i toppetasjen) på vårt gamle trehus fra 1896, de ble satt inn under en ombygging av dette loftet i 1974 iflg papirene vi fant i kommunens byggesaksarkiver. Da ble det godkjent for beboelse der oppe. De isolerte vegger og tak, gipsplater overalt, plater på gulvet med vegg-til-vegg teppe osv. Døren inn til denne delen av loftet er en såkalt B30 – branndør. Målene på denne og de fire andre er 82 cm bredde på dørbladet, så da kalles dette 90-dører tenker jeg. Skyvedøren inn til det lille badet måler bare 62 cm. Den er for øvrig utstyrt med et sånt Henderson-system (Phantom) – har forstått det slik at dette er solide, nærmest uslitelige saker.

Synes i alle fall at dørene fungerte fint som de gjorde, ingen skader og slikt, de har holdt seg godt i de årene. Derfor, bare tanken på å skifte ut noe som funker fint var lite fristende, selv om en får dører billige på Byggmakker; de skal jo hentes, karmene må ut og nye på plass, huff. Derfor maling og oppjustering – stikkord; gjenbruk.

Og, det ble nok hvitt denne gang. Helt hvitt. Og jeg har brukt akrylmaling (!), Beckers sin Aqua Elegant. Jeg blandet litt glansgrad 10 med mye glans 70, da ble den – 52 tenker jeg. Og med en sånn fin liten rulle så ble det ganske så shiny, jeg vil nesten påstå en sprøytelakkfinish :-).

Jaaa, litt farge er jo alltid kjekt, så skyvedøren måtte få tavlemaling, så kan denne forandre seg med årstider og tegneglede etterhvert. Fant en boks i kjelleren med talvemaling fra Beckers, like gjerne tre strøk med sånn fin rulle. Den er skikkelig matt.

Husk!

Én ting jeg bare må nevne, for det er så lett å glemme; dørstokkene! Jeg har sett mange oppussete steder med nymalte dører (også hjemme hos meg selv), og så er dørstokkene like stygge, kanskje malt i flere forskjellige farger, kanskje i mørkt treverk. Dette er liksom noe en skal gjøre seinere. . . . Vel, jeg tok en fille med rødsprit for å gnikke av disse teak-dørstokkene, pusset med fint sandpapir og malte deretter to strøk med superblank oljemaling beregnet til gulv. Samme som jeg har brukt på trappen opp til loftet. Nå henger det sammen, og det skinner i hvitt. Det er nesten så jeg må bruke solbriller INNE 🙂 Det har jeg jo alltid drømt om, litt sånn rockestjerne. .

Håndtakene er også skiftet ut, helt enkle stålhåndtak med beslag. Nye problemstillinger kommer opp siden sylinderlåsene er annerledes enn åpningene i beslagene, grrrr. Må tenke ut noen slue greier her. . .

Kommentarer