Gulvet; våre føtters klapp og klem

Gjett om jeg har gleeeedet meg til dette! Teppene har nok sett både sine gode og vonde dager, gjester og matrester, aske og saker som ikke lot seg vaske. . . Og gulvet er noe en skal ønske å gå barfot på, ikke skynde seg fra A til B så fort beina kan løpe.

Vekk med teppet, ut av huset, på med støvsugeren, hente gulv, hente mer gulv. Spørsmålet var jo; hvilket gulv skal vi velge? Huset er jo ellers fullt av de opprinnelige furugulvene, både i første og andre etasje.

Men når vi først skulle ha nye gulv på loftet trengte det vel ikke være heltre, som skal tørke så og så lenge. Jeg er litt utålmodig når jeg først ser at jeg har tjangs til å gå igang. Derfor, Geitanger Bygg, med sitt mangslungne sortiment, her fant jeg HVITOLJET FURU NATUR – parkett!!!! Hadde ikke trodd jeg skulle gjøre noe slikt, men, hvorfor ikke. Dette er superlett å legge, har jo lagt mye klikk-parkett i TidforHjem programmene. Så her var det bare å sette igang. Oljefinishen gjør at dette er nydelig å gå på, jeg har litt mer problemer med lakk-parkett. Men smaken er jo som kjent delt på dette, det er nok helt sikkert mer vrient å holde oljegulvet rent og pent. Mer om det senere!

Først la jeg «SmartUnderlay» fra Pergo, som er trekkspillformet; rett fra esken og på plass, 3 mm tykt og allerede lover dette godt. Demper lyd, ujevnheter, trekk – ja, rekken over fordeler er lang og god!

Furugulvet er som dere ser en-stavs parkett, passelig med kvist og fin variasjon i farge og åretetthet. Listene kjøpte jeg inn samtidig som golvet, VIKTIG!! List med én gang (om du har tid, og dét hadde jeg alstå i romjulen ;-)). Bare å flytte inn.

Gummigulv-flisene ble lagt på den lille gangen med alle dørene, også godt å gå på til og fra. Ja?

Har du forresten gammelt furugulv i huset ditt? Under lag på lag med linoleum og tepper og avispapir? Dét hadde nemlig vi. Derfor får du her et nyttig

HÅNDVERKERTIPS

Gamle gulv er ofte veldig tettvokst furu, mye alen, har blitt nøye utvalgt av herr Byggmester av den gamle skolen. Ingenting er så fint synes jeg når disse slipes og behandles for å få nok et liv med moderne mennesker av idag. Men når de oppdaget LINOLEUM i løpet av 1900-tallet (1950-1960?), så ville de ha gulvet jevnest mulig. Dette gjøres best med avrettingsmasse, såkalt Egalin. Slik også i vårt hus. Dette er steinhardt stoff, og for å få mest mulig vekk før gulvslipemaskinen ble tatt i bruk (sandpapiret begynner bare å brenne, vrient å slipe mildest talt), så begynte jeg å banke og hakke med øks, skraper og til og med spade og ishakke. Joda, det løsnet etterhvert, men noten og fjæren gikk med i samme brutale behandlingen. En dag klarte jeg å kvelve en bøtte med vann på ett av gulvene. Noen kluter ble lagt oppå for å trekke opp vannet, tiden gikk, og dagen etter var den samme avrettingsmassen SOM SMELTET SMØR!!!!

DERFOR, avrettingsmasse gjøres myk ved feks å legge våte kluter oppå, la det trekke flere timer, og du kan skrape lett av ALT. Ville tro det var perfekt å bruke de tidligere nevnte maler-filt teppene, legges med blaute siden ned og plastbelegget opp. Smart? Prøv selv. og – LYKKE TIIIIIL.

Da gjenstår det bare å ønske alle der ute et RIKTIG GODT NYTTÅR, med mye fint arbeid og mange hyggelige stunder!

Hilsen Einar

Kommentarer