ROSA!!!??? Er du GAL?

Omtrent sånn reagerte jeg når min fjortisdatter (én av de) presenterte sitt fargeønske til veggene på loftsrommet sitt. Eller, noe ønske var det ikke, det var mer være eller ikke være. Take it or leave it. Pink is the new blue. Eller noe sånt.

Tror til og med jeg i min forbauselse sa DU HAR SETT FOR MYE PÅ TID FOR HJEM!!!! Men når jeg hadde tenkt på det en stund, ble jeg mildere stemt. Hadde min datter tøffhet nok til å ha et skikkelig rosa tenåringsrom, i en verden full av eggehvit, så skulle hun jammen få dét.

Valget falt på en ganske så sterk en, hennes valg, S0540-R30B. Lurte på om den ikke var vel 80-tallsk, men whatever, et fyrverkeri av en knallfarge. Dessuten, selv om vi som ble voksne på 80-tallet kritiserer klessmak og hockeysveis m.m., er vi vel enige om at det var en fargerik og artig periode 🙂

Det artigste var jo at når vi laget vårt siste Tid for Hjem-program, og vår danske venn John Zoffmann skulle ta ut noen farger, var hans valg av rosa AKKURAT samme som «vår» rosa. Dette blir nok årets motefarge, for er det én ting med disse designerne; valgene kan synes ganske drøye når vi ser de først, men i helheten er de jo som oftest såååå bra. Helt sikkert delte meninger om den, du!

Bare å male

Dette har jeg fått streng beskjed av min venn malemester Erik å slutte og si på TV! For en malemann med yrkesstolthet, som vet hvor mye arbeid som ligger bak en vakker vegg, og legger sjelen i det – så høres det så lett og ubetydelig ut – bare å male. Så også hjemme på fjortisrommet; jeg skulle jo bare male, egentlig. Disse veggene hadde jo en eller annen gjort skikkelig venstrehåndsarbeid med en gang på 70-tallet, skråveggene hadde tydelige konkave felter der gipsfalsene var; var de i det hele tatt sparklet? Så derfor, jeg helsparklet, pusset, sparklet igjen i flere omganger, grunnet og sparklet igjen. Sånn at jeg visste jeg skulle bli fornøyd med eget arbeid.

Pipen som går rett gjennom rommet, et sammensorium av munkepuss som forsøksvis var sparklet ut en gang, den hakket jeg ned inntil mursteinen. Her skulle jeg ha et snev av New York. Men, han som murte den en gang i 1896 hadde visst ikke vært helt edruelig, så fin ble den ikke. Derfor slemmet jeg den med sånn systempuss fra STO, en kalksement. Så fikk den sånn fin overflate, passe grov så man ser strukturen i mursteinene..

Gjennomslag

Dette har jeg vært borti før, når du maler en mur/pipe, og her har vært vannlekkasje, kanskje gjennomslag med rust og annen uhumskhet. . Altså, etter grunning med vannbasert matt maling så så jeg flere steder fæle flekker. Noe jeg VET kurerer dette er god gammaldags oljemaling, helst en matt (heftgrunn eller Fenom el.l.). Så her innrømmer jeg at jeg har syndet. Den fikk seg så to strøk til med takmatt – pipen ser fiiin ut.

Rosa klær og rosa ansikt

Det er en viss fare med å bruke en så sterk farge i et helt rom; alt ble liksom rosa der inne! Derfor fikk jeg lov å male én av veggene hvit. Det hjalp en god del faktisk. Mye jobb og flere strøk enn nødvendig, men samtidig; maling går det an å angre på. Følg magefølelsen, det gjorde vi 🙂

Jeg brukte den tidligere nevnte matte malingen fra Beckers, HARMONIIIIIII. Prøvde å synge i trestemt harmoni under prosessen, men det var svært vrient. Inviterer gjerne noen til å synge med meg; jobben blir så mye mye hyggeligere med sang og musikk!

Når det gjelder prepping og sparkling av vegger generelt, her er det enkle med viktige

HÅNDVERKERTIPSET

DU MÅ ha godt arbeidslys når du pusser opp, spesielt når du sparkler. En sånn sol med 500 w lysstoffrør er jo perfekt, kanskje til og med to av sorten. Poenget når du sparkler og pusser er at det er myyyye lettere å se hvor du må fjerne, pusse, forbedre når du setter lyskilden helt inntil veggen. Plasser den slik at den lyser sidelengs bortetter veggen, da kan du se hvert støvkorn.

OG, når du ha malt første strøket og du ikke trenger å sparkle mer, det blir helt sikkert penere om du gir veggen en kjærlig og lett omgang med slipestaven/sandpapiret. Og, når du har fått møblene på plass, og riktig belysning, da er det litt seint å tenke på det. Ikke sant?

LYKKE TIIIIL

Kommentarer