Tapetsering for viderekomne

Ja, altså, jeg vil nødig høres belærende og pretensiøs ut, men av og til må selv den selvutnevnte verdensmesteren i tapetsering innse at det er en KAMP, selv om en er aldri så mye verdensmester. Vel, nå er jeg egentlig verdens nest beste tapetserer, etter min læremester, som sagt, og nå sagt igjen! Men en sånn trappegang,

med avrundete avslutninger, profillister på vinduer og dører, takvinkler ad mass, gelender og tapetlengder opp til 5 meter, da går det i alle fall ikke an å være utålmodig eller prøve å gjøre sakene raskt.

Laser, en nødvendighet

Eller i alle fall et vater, en loddsnor; disse redskapene brukte en jo før, men nå er heldigvis laseren blitt tilgjengelig for de fleste (altså ikke alt for dyr), og jeg må si det har blitt et uunnværlig redskap, en venn jeg kan stole på, en høyre hånd. All tapetsering er basert på å henge tapetet rett/i lodd. Dette vet vel alle som leser her?»?!? Jeg har sett mange (både velmenende amatører og «proffer») som uten vater begynner med første lengden inn mot en krok, og deretter går det så det suser. Eller?! Det kommer i alle fall an på hvor beint veggene er satt opp, om de har seget litt sammen, om det er litt bøy på underlaget osv osv. Man kan GJERNE begynne med første lengden inn mot et hjørne, men der lengden slutter MÅ den være kliss i lodd! Og, som sagt, jeg bruker laser. Den lyger aldri. Og om du tapetserer med feks fibertapet, som den på bildene her, så kan man smøre lim direkte på veggen, og laseren viser hvor du skal legge tapeten. Før når jeg brukte vater (water?!?), så måtte jo dette trykkes inn i våt lim; fysj, klissete og mye vasking av redskap.

Her kan du se laserlinjen som viser meg hvor jeg skal montere tapetet. Når jeg så fortsetter å tapetsere rundt hjørnet, må også DEN lengden henges i lodd. Da lager jeg en ørliten overlapp, prøver å tilpasse mønsteret så godt som mulig, og så dobbelkutter jeg (altså gjennom begge tapetlengdene), fjerner avskjæret, og så blir det kant-i-kant, NESTEN helt perfekt match!

Jeg fikk spørsmål om dette med å kutte vekk overskytende tidligere, dette kan være litt tricky, men slett ikke umulig. Det viktigste er at du har superskarpt blad å skjære med, og selvsagt, bruk en metall-linjal, et anlegg å skjære mot. Først da blir det skikkelig fint. Og bruk svampen, hele tiden, med én gang. Dette må gjøres når limet fremdeles er vått. Og sånn ferdigblandet lim, extralim etc., tørker skikkelig fort.

I løse luften?

Aner ikke at jeg turde, men tidligere har jeg gjort alle mulige slags stunts og hasardiøse akrobatikkpåfunn for å løse sånne saker som dette. Også utvendig maling, oppunder mønet med 8-10 meter under en skranglete stige. . . Sånn også i høye trappeganger. Men, her fikset kollega Peder en enkel men trygg stillasordning; 2 x 4″ som ble saget til i annenhvert trinn slik at de nådde like høyt; montert til en liggende øverst. Og så et sånt «stillasflak» på toppen, fra gelenderet til dette trappestativet. Litt vrient å se ut fra bildet, men med min noe forvirrende forklaring skulle vel dette gå fint.?!!

Såh, nå er det bare å gå igang, ja, kanskje i din egen gang? Jeg vet i alle fall hva jeg vil si, om noen vil hyre meg til slikt; Nja, se dét får bli en annen gang. . . Jeg vil heller ta en sang, eller gå på slang. I alle fall blir det lenge til neste trappegang 🙂

Kommentarer