Lydig lampe, stilig stol

Til opplysning; ta en tur i det bergenske sommerværet (!), ta en rundtur i vår bys gallerier og kunstmuseer, bli inspirert. På Permanenten vises for tiden BRUKBART – redesign av eksisterende/kasserte saker. Artig dette, se hvordan et knippe unge og voksne designere har satt kjente objekter inn i ny sammenheng, hvor de blir interessante og aktuelle igjen. Med inspirerende mener jeg at her kan alle som er interessert i forandringer, forbedringer og resultater bli ansporet til å finne på noe selv (hva med lampeskjermen på

C-60 eller C-90? Alle typer går!

loftet som er akterutseilt på lampen til mormor; hva med skinnbuksen fra 1983, kunne det blitt en kul veske? osv osv. . .) Kan en lage belysning av kasserte kassetter? Dét har i alle fall designer Vanesa Moreno gjort; kuuult. Som en kan høre lyden av båndene spole seg gjennom lydhodene på din gamle ghetto-blaster (for dem som husker kassetter i det hele tatt da. . .)

Min kollega i kontorfellesskapet i Nygårdsgaten, Elisabeth Ellefsen, har redesignet sofabenk, stoler, krakker og lamper. Her er ullstoffer i raffe farger, bånd og mønster, finpusset treverk. Av andre ting er det ny bruk av «billigkrokenlamper» fra selveste IKEA, ørepynt av tastatur og headset, godstol av alskens panelrester, lakkert i den blankeste finish. Her er i det hele tatt et stort spekter av gode ideer og raffinerte måter å tenke gjenbruk på. Merker at jeg bruker dét ordet ganske mye, forresten. Men

Taklampe av små bordlamper, voilá!!

her er det fakta helt legitimt 🙂

Sjekk ut hva Vestlandske Kunstindustrimuseum skriver om utstillingen selv:

Permanenten byr på spennende redesign i sin nye utstilling «Brukbart».

Hva med en designerlampe av dine gamle yndlingskassetter? Utstillingen Brukbart, som åpner onsdag 1. juni, ser nærmere på fenomenet gjenbruk i klær, interiør- og designartikler.

Nice, for both comfort and eyes

Gjenbruk har i løpet av de siste ti årene gått fra å ha en «eim» av miljøengasjement og studentkollektiv, til å bli omfavnet av både velstående interiørentusiaster og store motedesignere. Med utstillingen Brukbart ønsker Permanenten å se nærmere på hvordan – og hvorfor, gjenbruk benyttes i dagens designfelt.

Noen redesigner av nødvendighet, andre igjen ser på det som en spennende designmetode. Brukbart undersøker vekselvirkningen mellom disse ytterpunktene.

Sitt glatt og godt i tre som er litt slitt

Blant noen av de norske og internasjonale designerne som deltar i utstillingen kan vi nevne; Bazura Bags (Filippinene), Ecoist (USA), Droog (Nederland), Piet Hein Eek (Nederland), Terra Plana (England), Julie Skarland (Trondheim), Luddeklær (Bergen/Oslo), Camilla Hounsell Halvorsen (Bergen), Elisabeth Ellefsen (Bergen), Helga Solbakken (Stavanger) og Sylvia Henriksen (Kabelvåg). Blant de større produsentene finner vi blant annet Indiska, Living, Hennes og Mauritz og Fretex.

Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum

Raspestråler på veggen

har gjenbruk som tema gjennom hele 2011. «Brukbart» vises frem til 28. august.

Som roser på en kake, men på en krakk, du slipper å bake, takk takk

Tags: , , , , , ,

Kommentarer