Mer i gjerdet

Plank, sag, spiker og sol

Aaaah, ingenting kan vel bli bedre; sagen er på plass på stativet, nok spiker, nok plank (det skulle vise seg akkurat passe overskudd, tre planker . . .). Kaffe i nærheten, geitene litt lengre unna – måtte sette opp nettinggjerde for å holde dem på plass/unna vår plass.

Lange dager har det blitt, men FOR et fint stakitt. Ekstra moro var det at når det gamle råtne gjerdet var fjernet, var stålrørene like fine, sikkert «supergalvanisert» på en såpass utspekulert måte at de er i topp stand etter alle disse årene. Jeg festet tverrliggerne (34 x 74 mm) med gavlaniserte bolter og borret ut de opprinnelige hullene i stålstengene fra ca 5 til 8 mm. Og slet ut mange av de beste borrene; stålet er sååååå hardt.

Såh; dét er verdt å merke seg; tverrliggerne tar absolutt lengst tid, de skal gjerne skjøtes og det hele. Når først plankene skal spikres på er det klar bane, da går det FORT 🙂

Radio på øret og ikke forstyrr!

Hmmmm, legg merke til trepluggen som er slått ned i toppen av stålrørene. Disse skal selvsagt skiftes ut med nye, bra å holde vannet ute.

En sak alle vet er at det blir penest om man får den samme avstanden mellom alle spilene i gjerdet. Flere måter å gjøre dette på, men det å alltid bøye seg ned etter de småpinnene gjorde at jeg laget til en liten «gadget», noe som forenkler jobben. Dette får bli gjerdebyggeren sitt:

HÅNDVERKERTRIKS

Du finner en fjøl/lekt/pinn sånn passe lang, fester en bit av tverrliggeren, og en bit til som skal få denne avstandsmåleren til å henge av seg selv. Så dytter du neste spil/gjerdeplank inntil denne og slår spikrene på plass, to oppe, to nede. Et poeng er å ikke prøve å tvvvviinnnge plankene på plass, for da må du brrrrrekke avstandsmåleren ut igjen. Sånn litt løselig, og husk selvsagt å sjekke med wateret sånn innimellom. Lurt? Har du noe enda lurere?

Like mye luft mellom

Sånnnnn må det bli

HÅNDVERKERTRIKS 2

En annen ting jeg gjorde var å legge en plank eller to oppå muren, slik at avstanden fra mur til treverk holder seg noenlunde. Toppen tar du med sirkelsagen etter å laget fin markering med krittsnoren. Kanskje enda bedre å feste en liggende plank så det er lettere å styre sirkelsagen. Men LITT håndlaget look kan vi vel tåle. Det trenger ikke se ut som en millimeter-ingeniør har holdt på her i månedsvis. Litt av holdningen vår på landet er at ikke ALT skal se 100% striglet ut, litt sjel må det være.

Sikte godt, like ned til laveste punkt

Zummmm, straks ferdig!

Zzzzzzzzzzzzzzzzå fint; som du ser, litt tilting på sirkelsagen, slik at ikke vannet (regnet) blir liggende oppå gjerdet HELE tiden. Mer avrenning sånn.

PS. det hører med til historien at herr undertegnede gjerne vil ha stakitten nettopp slik; rett og fin. Andre i husholdningen derimot ville gjerne sett at hvert av disse 500 bordene fikk en spiss topp. Hva er opinionens opinion? Takker for svar; helst i MITT favør!!

Såh, nå vet dere alt om gjerdefiksing; så lenge det er noenlunde opplett er dette svært så kjekt arbeid.

PS. Malingen av gjerdet er et kapittel for seg (overhodet ikke påbegynt), og vil bli behandlet deretter

🙂

En liten skjult port er hengslet inn, slik at det er raskt å hente ball/frisbee, evt. fange geiter 🙂

Gjerdet sitt, dét!

 

Kommentarer