Vepsebol og jernvitriol i sommersol

«Og på trappen står et norgesglass, med meir enn tretten humlar i. . .»

høres så romantiskvidunderligsommerligherlig ut, spesielt når Jan Toft synger det. Men tretten humler som vil ned i et norgesglass med syltetøyrester er klart å foretrekke for tretten hundre sinte VEPS som absolutt vil inn i veggen, like ved siden av døren. Herrrrreminkåbbåihatt – skulle ikke Nilsson vite bedre enn å la det være gliiipe ved kledning og dørlist/-karm? Og vepsene finner jo slike gliper, spesielt når beboere reiser pokkerivold i Middelhavsland og til mang en sandstrand. Og kommer tilbake og ser hva herr Veps har stelt i stand!!

Til alle dere som ikke gjør en flue fortred; lukk øynene/les noe annet/hopp over dette RÅD FOR Å BLI KVITT VEPSEBOL I HUSVEGGEN:

Hadde en støvsuger som skulle av gårde til avfallsstasjonen; funket men lukter dårlig og slitt og fæl. Én boks med RADAR (skaff deg en først som sist), mye adrenalin (naturlig nok, tre stikk iløpet av noen dager synes jeg var NOK), ganske så tildekket med mine klær og teipet plastposer overalt. Steike irriterende jeg ikke tok bilder av seansen; så ut som en skikkelig «amatør-ufo» med svære solbriller for å beskytte øynene som så ut gjennom en Menypose. Men jeg var vel for redd til å finne frem kamera, her måtte handles resolutt og ustoppelig!

Såh, jeg så at alle vepsene fløy inn og ut akkurat der glipen var; sparyet VELDIG mye inn i hullet, hadde støvsugeren på og satte munnstykket der åpningen var. Og de ble mildest talt STEIKJE FORBANNET! Og sikkert forbauset når de ikke klarte å fly, men ble trukket inn i den fæle støvsugerposen. Som ettervert ble svært full, og vanvittig høylytt. Stod i alle fall i tre kvarter og knertet veps. og vips, de som overlevde støvsugingen var så sløve når det kom inn i huset og ut av hullet at faren var over. HURRRRRAAAAA!

VIKTIG!! jeg tok ingen sjanser; de vepsene som hadde forsvunnet inn i støvsugeren fikk bli der; hadde klar litt gaffateip, med én gang jeg slo av så teipet jeg igjen åpningen. Og den lyyyyyden fra Siemens mage, herrrrrrrrrrrrremin.

VIKTIGST! selve bolet inne i veggen må fjernes, har jeg lest! Ellers kan det igjen bli aktivt til neste sesong?!?!? Høres rart ut når alt liv er utslettet. Men, noen bord ble løsnet på, ventet selvsagt noen dager, og så fjernet jeg alle vepserester og bol.

«Ei trygge sol på himmelen, ei vide open sommartid. . . .!

 

Hansker, vernebriller, sol og vitriol

En annen ting jeg ville si noe om om var mitt lille eksperiment, med behandling av trykkimpregnert utegulv, på lannet :-). Jernvitriol har lange tradisjoner i Norge, behandlingen blir gjort på gran og furu for å få en værbitt, sølvgrå overflate. Behandlingen knuser det ytterste laget i treverket og gjør at sopp og grønske og guff ikke får feste. Sol og regn gjør at det fort får den nevnte overflaten/looken. Men, hmmm, på trykkimpregnert? Som sagt, bare et eksperiment, jeg er vel ennå ikke helt imponert. Jeg rørte ut pulveret i 1:10 med vann og beiset det på i to omganger. Les mer om jernvitriol her!

Ps, vi brukte stoffet i et Tid for Hjem program for noen år tilbake, panel innvendig. Da hadde vi jo ikke tid til å vente i 14 dager for å se resultatet, derfor beiset/laserte vi med gråhvitt i tillegg. Men de som bor der sier at det ble ENDA flottere

14 dager er gått. . .

etter vi dro. En ting, jernsulfat er svært billig. Det er jo alltid kjekt :-)

To strøk tett i tett

 

Kommentarer

24 Svar til “Vepsebol og jernvitriol i sommersol”

 1. Alex. 15. januar 2012 på 11:31 #

  Her er det nok et spørsmål om å få mer ressurser til skolen. F.eks. til hjelpelærer/assistent i klassen da en lærer gjærne har problemer med å gi alle den hejelpen de har behov for når elevene selv skal løse oppgaver.
  Videre bør helsesøstrene få bli mer tilgjengelig på skolene enn de er i dag, slik at elever som sliter sosialt har en voksen å snakke med som står litt på utsiden av skolemiljøet og kan oppfattes som mer nøytral i forhold til skolen.

 2. Anonym 15. januar 2012 på 11:31 #

  Jeg er 100 % enig med deg, men jeg er redd for at dette er du og alle andre elevene i norsk skole vil måtte slite med dette lenge. I alle fall helt til noen finner ut at man på må kvitte seg med filosofien som skulle revolusjonere offentlig sektor. Filosofien kalles NPM – New Public Management – og slo rot i norsk forvaltning på 80-tallet og skulle effektivisere hele den offentlige sektor og gi oss bedre tjenester for mindre penger. Dette har etter hvert ført til at lærere, leger, sykepleier, politiet og alle andre offentlige ansatte bruker mer og mer av tiden sin på å sitte i møter, planlegge og skrive rapporter og da går effektiviteten ikke opp men ned.

  Og derfor har rett og slett ikke lærerne dine tid til å behandle dere elever som individer og ta hensyn til den enkelte elev spesielle behov. Jeg er rimelig sikker på han innerst inne ser problemet, men han vet at han ikke blir «premiert» for en slik individuell behandling. Det han derimot vet er at han blir «straffet» hvis han ikke følger opp ledelsens ønske om at han leverer sine rapport slik han skal.

  Og slik har mer eller mindre hele den offentlige sektor utviklet seg. Man er ikke lenger en person. Man er «tingifisert» og upersonliggjort. Resultet er at man får flere lærere og mindre undervisning, flere leger og sykepleiere og mindre helse, et større politikorps og mindre politi ute på gatene. Det har derimot blitt flere som sitter på toppen og flytter papirer fra pult til pult. Byråkratiet har est ut og det vil det fortsette med så lenge NPM er målet og ikke middelet. Det er alltid et ledig kontor nederst i gangen til en nyansatt hvis eneste oppgave blir å følge opp rapportene alle de andre har skrevet og å telle opp hvor mange kommer, semikoloner og punktumer det er brukt i rapportenene han lesere og rapportere dette videre til en i øverste etasje.

  Ikke skyld på læreren din. han gjør bare det «systemet» forventer av ham.

 3. Anonym 15. januar 2012 på 11:33 #

  Jeg er 100 % enig med deg, men jeg er redd for at dette er du og alle andre elevene i norsk skole vil måtte slite med dette lenge. I alle fall helt til noen finner ut at man på må kvitte seg med filosofien som skulle revolusjonere offentlig sektor. Filosofien kalles NPM – New Public Management – og slo rot i norsk forvaltning på 80-tallet og skulle effektivisere hele den offentlige sektor og gi oss bedre tjenester for mindre penger. Dette har etter hvert ført til at lærere, leger, sykepleier, politiet og alle andre offentlige ansatte bruker mer og mer av tiden sin på å sitte i møter, planlegge og skrive rapporter og da går effektiviteten ikke opp men ned.

  Og derfor har rett og slett ikke lærerne dine tid til å behandle dere elever som individer og ta hensyn til den enkelte elev spesielle behov. Jeg er rimelig sikker på han innerst inne ser problemet, men han vet at han ikke blir «premiert» for en slik individuell behandling. Det han derimot vet er at han blir «straffet» hvis han ikke følger opp ledelsens ønske om at han leverer sine rapport slik han skal.

  Og slik har mer eller mindre hele den offentlige sektor utviklet seg. Man er ikke lenger en person. Man er «tingifisert» og upersonliggjort. Resultet er at man får flere lærere og mindre undervisning, flere leger og sykepleiere og mindre helse, et større politikorps og mindre politi ute på gatene. Det har derimot blitt flere som sitter på toppen og flytter papirer fra pult til pult. Byråkratiet har est ut og det vil det fortsette med så lenge NPM er målet og ikke middelet. Det er alltid et ledig kontor nederst i gangen til en nyansatt hvis eneste oppgave blir å følge opp rapportene alle de andre har skrevet og å telle opp hvor mange kommer, semikoloner og punktumer det er brukt i rapportenene han lesere og rapportere dette videre til en i øverste etasje.

  Ikke skyld på læreren din. han gjør bare det «systemet» forventer av ham.

 4. Anonym 15. januar 2012 på 11:35 #

  Jeg er 100 % enig med deg, men jeg er redd for at dette er du og alle andre elevene i norsk skole vil måtte slite med dette lenge. I alle fall helt til noen finner ut at man på må kvitte seg med filosofien som skulle revolusjonere offentlig sektor. Filosofien kalles NPM – New Public Management – og slo rot i norsk forvaltning på 80-tallet og skulle effektivisere hele den offentlige sektor og gi oss bedre tjenester for mindre penger. Dette har etter hvert ført til at lærere, leger, sykepleier, politiet og alle andre offentlige ansatte bruker mer og mer av tiden sin på å sitte i møter, planlegge og skrive rapporter og da går effektiviteten ikke opp men ned.

  Og derfor har rett og slett ikke lærerne dine tid til å behandle dere elever som individer og ta hensyn til den enkelte elev spesielle behov. Jeg er rimelig sikker på han innerst inne ser problemet, men han vet at han ikke blir «premiert» for en slik individuell behandling. Det han derimot vet er at han blir «straffet» hvis han ikke følger opp ledelsens ønske om at han leverer sine rapport slik han skal.

  Og slik har mer eller mindre hele den offentlige sektor utviklet seg. Man er ikke lenger en person. Man er «tingifisert» og upersonliggjort. Resultet er at man får flere lærere og mindre undervisning, flere leger og sykepleiere og mindre helse, et større politikorps og mindre politi ute på gatene. Det har derimot blitt flere som sitter på toppen og flytter papirer fra pult til pult. Byråkratiet har est ut og det vil det fortsette med så lenge NPM er målet og ikke middelet. Det er alltid et ledig kontor nederst i gangen til en nyansatt hvis eneste oppgave blir å følge opp rapportene alle de andre har skrevet og å telle opp hvor mange kommer, semikoloner og punktumer det er brukt i rapportenene han lesere og rapportere dette videre til en i øverste etasje.

  Ikke skyld på læreren din. Han gjør bare det «systemet» forventer av ham.

 5. Anonym 15. januar 2012 på 12:10 #

  systmfeil på bt.bloggså der ble det en trippelposting

 6. litt gammel 15. januar 2012 på 13:43 #

  Hvilken tid skal vi da ta av om vi skal bruke mer tid på hvær enkelt elev?
  Min arbeistid i vgs er fylt opp og vel så det. Dessuten hindrere systemet oss i å gripe fatt i problemene den enkelte elev har. Når vi ser at en elev har havnet på feil linje eller ikke har har den nødvendige kunnskapen med seg fra ungdomsskolen så får vi ikke lov å gi ham det rådet å slutte og ta ett års pause og så velge en linje som passer bedre. Vi går på møter der det kosntateres at den og den sliter og har poblemer og så blir det skrevet i referatet men det er svært skjelden at det følges opp med effektive tiltak. Jeg ser det og jeg lar det ligge, jeg og mange av mine kolleger ar nok med å overlever hværdagen om vi ikke skal ta oss av alle elevene om har porblemer. Jeg har forselått en veldig effektiv metode som de fleste synes er bra, men det passer ikke inn i systemet så det kan vi ikke gjøre.

 7. :) 15. januar 2012 på 20:00 #

  Eg har erfaring med mer undervisning/ xsrtra alle eg vet om som hadde det ble lei og bynte og skulke alt løser seg ikke med mer hjelp eg gikk fra 2.3 i snitt til 3.5 fra 10 til 1 vgs dere som sitter hjeme og tenker no er vi smarte! dere må høre på folk som har hat det det blir mer press og iriterene når du ikke klarer det

 8. Greiadresse 16. januar 2012 på 10:07 #

  «Det bekymrer dem ikke det minste at de ikke kjenner den rare fyren med et navn de ikke kan uttale»

  oi oi oi… RASIIIIST!!!!

  • Sissel 16. januar 2012 på 11:58 #

   Du har jo ikke akkurat funnet opp kruttet da….

  • Per Lundgren 16. januar 2012 på 16:25 #

   Øh.. Hva? Hva er det med denne kommentaren er det som er rasistisk. Hva om det dreier seg om Finsk-Svenske Pehcka Toivlonanaainen Karlsson? Nei, vet du hva 😉

 9. litt gammel 16. januar 2012 på 14:50 #

  Aldri har så mange brukt så mye tid på ingenting.

 10. SkatoDaddy 16. januar 2012 på 19:55 #

  Velig fin artikkel med gode og viktige poenger, men:

  «Har aldri foreldrene dine lært deg at du ikke skal snakke med fremmede?»

  Er selv far og jeg har ikke lært mine barn at de ikke skal snakke med fremmede, vil mye heller lære dem at fremmede er venner man ikke kjenner ennå.

  Synes det blir en trist verden om vi ikke kan slå av en hyggelig liten prat med et fremmed menneske. På bussen, på toget eller når det ellers måtte falle naturlig. Bare prøv selv, de aller fleste reagerer bare positivt. Selv om de gjerne først blir overrasket.

  For de som synes jeg er naiv, jeg synes dere er mørkeredd.

  • Norn 16. januar 2012 på 23:59 #

   Jeg tror det er den sunne skepsisen hun sikter til. På bussen kan man selv utøve den i valget med hvem man skal snakke med. Det skal man gjøre på nett også.

 11. Norn 16. januar 2012 på 23:52 #

  Gode tanker du har der… litt utdyping :-)

  Om vennskap

  Til en venn skal du si
  min venn
  Til en venn skal du gå
  for hjelp
  Til en venn skal du gi
  av din glede
  En venn er en portal
  til livet
  Heldig er den
  som har en venn
  Heldig er den
  som har to
  Bygg livet med mange

  F.S.

  Er det slik på Facebook? Jeg tror ikke det jeg heller.

 12. Per 17. januar 2012 på 10:13 #

  Imponerende! Utrolig bra skrevet!

 13. Marita Bårdsnes 19. juli 2012 på 00:12 #

  Unskyld meg,men de må og følge opp de som er TAUSE . Det er faktisk ofte de som sliter mest ….

 14. FRODE_FORHU 6. mars 2013 på 08:00 #

  Hva skjedde med appelsinbrusen til hansa ? Den som hadde appelsinsmak men så ut som champagnebrus på fargen.
  Mener det var en av disse perle og bruse brusene.
  Selges den ennå???

  • LtFutt 6. mars 2013 på 11:28 #

   Desverre Frode. Denne brusen som, etter min mening, var den beste Hansa laget, er gått ut av sortimentet for mange år siden.

 15. mountbatten 28. mars 2013 på 00:45 #

  En annen journalist som dekket Nord-Irland var Anette Groth, nåværende programleder i Uriks på NRK2. Ja, faktisk så intenst, mener jeg, at hun dermed ble å forsømme dekningen av rest-Storbritannia ellers. Dekningen hadde sterk slagside og var ideologisk forankret. Men mitt anliggende ble den mangelfulle dekningen av alle de andre områdene som hun skulle ha dekket men altså ikke gjorde; jeg ringte inn til Dagsrevyen og klaget: spurte om det var slik at NRK hadde en egen Belfast korrespodent, og hvis så var tilfelle hvorfor ikke utnevne en ny korrespodent til London. Dagsrevymedarbeideren tok meg visst ikke seriøst, men det burde – og skulle han ha gjort.

 16. Steina000001 28. mars 2013 på 07:55 #

  Dette er en tid jeg føler vi her i Norge hører alt for lite om.. Sikkert mest på grunn av vår nære forhold til England og at nærmest alle er veldig anglofile her til lands… Britene skal selvfølgelig slippe billig unna det at de har plaget et folkeslag og stjålet en stor bit av landet deres, mens for resten av verden så er IRA terrorister… Men i mine øyne så er de ikke det.. Jeg sier ikke at alt de gjorde var riktig, og at det må tilgis, men jeg mener det Britene har gjort der borte er akkurat like gale om ikke ENDA verre! Man kan sammenligne det litt med om Sverige plutselig fant ut at de skulle ha Hordaland og Rogaland, og her skulle det henges svenske flagg.. Jeg hadde pokker meg gjort bra motstand jeg også da…

 17. Jonas 28. mars 2013 på 08:35 #

  En terrorist med blod på hendene døde. IRA var en terror-organisasjon, og restene av organisasjonen finnes fortsatt. Dette handler ikke om frihetskamp og uavhengighet, det handlet om kriminalitet. Så og si samtlige IRA- medlemmer hadde lange rulleblad, lenge før de ble opptatt av «frihetskamp». Hva gjør mange tidligere medlemmer i dag? De sitter fengslet eller lever av kriminalitet, de driver med narkotika, prostitusjon, utpressing og div. Ta en tur til Belfast og få info selv. En terrorist mindre er ingenting å gråte for, de en kan gråte for er hundrevis av uskyldige døde, og enda flere lemlestede, og ødelagte liv.

 18. Stine 24. august 2014 på 16:46 #

  Hei Einar :) Vi har satt opp gjerde, matrialene som er brukt er trykkimpregnerte. Lurte på hvordan jernvitrol ble på trykkimpregnert matriale? lurte nemlig på å sette gjerde inn med jernvitrol, da jeg synes det er så fint med den grå fargen man da får.

 19. Simen Tronrud 13. juli 2015 på 21:37 #

  Hvordan ser platting din ut nå etter noen år med jernvitrol?
  Andre som har erfaringer med dette?

 20. ENDRE 29. mars 2013 på 14:02 #

  Utall øyer i verden som ikke bor noen.Samene kan okkupere en eller flere av disse øyene.Erklære disse øyene til sitt rike..
  Samene kan leve av bytehandel.

Legg igjen en kommentar