Vepsebol og jernvitriol i sommersol

«Og på trappen står et norgesglass, med meir enn tretten humlar i. . .»

høres så romantiskvidunderligsommerligherlig ut, spesielt når Jan Toft synger det. Men tretten humler som vil ned i et norgesglass med syltetøyrester er klart å foretrekke for tretten hundre sinte VEPS som absolutt vil inn i veggen, like ved siden av døren. Herrrrreminkåbbåihatt – skulle ikke Nilsson vite bedre enn å la det være gliiipe ved kledning og dørlist/-karm? Og vepsene finner jo slike gliper, spesielt når beboere reiser pokkerivold i Middelhavsland og til mang en sandstrand. Og kommer tilbake og ser hva herr Veps har stelt i stand!!

Til alle dere som ikke gjør en flue fortred; lukk øynene/les noe annet/hopp over dette RÅD FOR Å BLI KVITT VEPSEBOL I HUSVEGGEN:

Hadde en støvsuger som skulle av gårde til avfallsstasjonen; funket men lukter dårlig og slitt og fæl. Én boks med RADAR (skaff deg en først som sist), mye adrenalin (naturlig nok, tre stikk iløpet av noen dager synes jeg var NOK), ganske så tildekket med mine klær og teipet plastposer overalt. Steike irriterende jeg ikke tok bilder av seansen; så ut som en skikkelig «amatør-ufo» med svære solbriller for å beskytte øynene som så ut gjennom en Menypose. Men jeg var vel for redd til å finne frem kamera, her måtte handles resolutt og ustoppelig!

Såh, jeg så at alle vepsene fløy inn og ut akkurat der glipen var; sparyet VELDIG mye inn i hullet, hadde støvsugeren på og satte munnstykket der åpningen var. Og de ble mildest talt STEIKJE FORBANNET! Og sikkert forbauset når de ikke klarte å fly, men ble trukket inn i den fæle støvsugerposen. Som ettervert ble svært full, og vanvittig høylytt. Stod i alle fall i tre kvarter og knertet veps. og vips, de som overlevde støvsugingen var så sløve når det kom inn i huset og ut av hullet at faren var over. HURRRRRAAAAA!

VIKTIG!! jeg tok ingen sjanser; de vepsene som hadde forsvunnet inn i støvsugeren fikk bli der; hadde klar litt gaffateip, med én gang jeg slo av så teipet jeg igjen åpningen. Og den lyyyyyden fra Siemens mage, herrrrrrrrrrrrremin.

VIKTIGST! selve bolet inne i veggen må fjernes, har jeg lest! Ellers kan det igjen bli aktivt til neste sesong?!?!? Høres rart ut når alt liv er utslettet. Men, noen bord ble løsnet på, ventet selvsagt noen dager, og så fjernet jeg alle vepserester og bol.

«Ei trygge sol på himmelen, ei vide open sommartid. . . .!

 

Hansker, vernebriller, sol og vitriol

En annen ting jeg ville si noe om om var mitt lille eksperiment, med behandling av trykkimpregnert utegulv, på lannet :-). Jernvitriol har lange tradisjoner i Norge, behandlingen blir gjort på gran og furu for å få en værbitt, sølvgrå overflate. Behandlingen knuser det ytterste laget i treverket og gjør at sopp og grønske og guff ikke får feste. Sol og regn gjør at det fort får den nevnte overflaten/looken. Men, hmmm, på trykkimpregnert? Som sagt, bare et eksperiment, jeg er vel ennå ikke helt imponert. Jeg rørte ut pulveret i 1:10 med vann og beiset det på i to omganger. Les mer om jernvitriol her!

Ps, vi brukte stoffet i et Tid for Hjem program for noen år tilbake, panel innvendig. Da hadde vi jo ikke tid til å vente i 14 dager for å se resultatet, derfor beiset/laserte vi med gråhvitt i tillegg. Men de som bor der sier at det ble ENDA flottere

14 dager er gått. . .

etter vi dro. En ting, jernsulfat er svært billig. Det er jo alltid kjekt 🙂

To strøk tett i tett

 

Kommentarer