Høyt på strå hvor lerken jubler høyt

Som om det beveger seg i hurtigfart!

Høyt der oppe et vindu til og med

Kanskje ikke et typisk tapet en får se om en skulle kikke inn gjennom vinduene i hvilken som helst hytte på skogen i Kvam eller på skogen i andre kommuner. Dette er en nybygget hytte av god størrelse, nærmere fem meter oppunder mønet i nedre del. Her jobber jeg for en godt voksen dame som har et godt øye for fargekombinasjoner og ellers fine komposisjoner. Vi kan gjerne bruke hvitt, så lenge det står til noe som bryter opp; beisete bjelker eller rufsete dekorelementer, sterke farger her, en fin antikk lampe der. Jeg har gjort flere oppdrag for henne, og det er alltid kjekt å jobbe for noen som ønsker å prøve noe uprøvd, som vil unngå det kjedelige/konvensjonelle, og heller vil gjøre interiøret «show» og artig.

Hurtiglaserte skodder inn mot kjøkkenet

Ubehøvlet

Byggmesteren ble nok litt lang i masken når han fikk beskjed om å bruke uhøvlete kledningsbord som panel i taket i stuen; røfft som bare. . .

Jeg laget noen prøver med diverse beis, selvblandet og NCS-farger, og vi kom frem til en litt sånn gråblå/skyggeblå beis som jeg har nærmest tørrbeiset på plass. Dvs. ikke gjennomvætet treverket med beis men heller gnidd det utover for å få sjatteringer (noen vil nok kalle det skjolder) i fargen, litt treverk skinner gjennom her og der. Jeg har brukt Jotun sin Interiørbeis Patinagrå, og Beckers kullsort som utgangspunkt, blandet med diverse pigmentpulver og brekkfarge (gøy å blande selv!!) Vinduene er store og høye og slipper mye lys inn, så det blir ikke mørkt der. Og med gode lamper og belysning blir nok høst- og vinterkveldene veldig fine her inne. Det er noe å tenke på når man absolutt vil male alt eggehvitt; det kan bli mye stemning når en har mørk farge på veggene, og spesielt i taket.

To stråtapeter ble brukt i stuen, en lysere grå og en mørkere grå på inngangsdørveggen.

Fransk rufseskoddedør og liggende tapet

Disse er satt opp på den vanligste «tapetmåten», vertikalt/Rett opp og ned. Men noen tapeter egner seg svært godt til å legge horisontalt, og spesielt slike som dette. Passer ekstra godt på soverommet hvor en gjerne skal ligge selv!  Disse er fra Omexco som produserer supre tapeter som «selv far/svigerfar» kan henge opp. Med fiberbakgrunn kan de monteres rett i våt lim på veggen. Sånn var det ikke før; jeg lærte stråtapetet å kjenne i 80-tallets USA, og da var de svææært ømtålelige, tålte knapt nok en fuktig svamp på forsiden, og i alle fall ikke lim. Så det er flott med disse fibertapetene som både er sterke og tåler en trøkk.

Kalkeblanding

Hvit maling med hvit sparkel = kalkelook

Såh, hvitt passer som sagt bra til mørke farger og slikt, så her ønsket damen vindusveggen hvitkalket, i alle fall sånn «kalkmalingsutttrykk». Hadde ikke så lyst å bruke ren kalkmaling på sponplatene, så jeg endte opp med en fin, hvit sparkel som jeg blandet med takmaling (02 glans). Denne smørjen rullet jeg på veggen og brukte så en bred beisepensel; store raske penselstrøk i alle retninger. Malingen blir så tykk at den legger seg i lag / leiver med en god del struktur. Sånne ting var de veldig flinke på i gamle dager; blande forskjellige saker i malingen for å lage struktur og mønster. NB. Bildene ble tatt når malingen fremdeles var våt, så mattheten har ikke satt inn ennå. Synes selv det ble skikkelig fint. Og det beste; min kjære kunde synes det ble både show og knast – ikke døll og vanlig. Idéer? Sett i gang!

 

Penselstroka skal vere synlege!

Hva jeg mente med overskriften Lerken jubler høyt (i sky)? På taket – ute altså – sibirsk lerk som er prima å bruke til kledning og til og med taktekking. Den blir fin og drivved-grå, noen steder veldig mørk.

Kommentarer