Kule, fargete julekule

Kanskje nissefar fra gamle da’r

Hvert år finnes det noe nytt, noe bling bling, hot, noe litt mer chic enn i fjor, ett år skal de være små, neste år store, matte, blanke, sterke i fargen, duse i fargen, knuselige, nusselige, kanskje munnblåst glass, kanskje en og annen er litt blass? Eller er de staselige, sobre, snobbete, kitchete, skrytete, glitrende, sitrende, livsbejaende superfinurlige. Og, av og til, av og til blir en fristet. Til å skaffe seg noen kuler til. Vi er jo noen fine forbrukere – det kan da ikke gjøre så mye, det koster nå ikke sååå mye. Og, vi må jo være veeeldig forsiktige med de vi fikk av tante Konstanse, de er så skjøre og gamle og tandre og vakre at nei; de kan vi ikke bruke før ungene, vel. . .  Kanskje med litt mindre løping i huset, blir mindre knus og knas. Det er nå forresten herr Nilsson som knuser mest, til hverdags og til fest.

Pantonejulekulejul

Fargekuljul

Hah, som lest i D2; Pantonejulekulene designet av Selab Studio for italienske Seletti kommer i ti farger. Hva Pantonefarger er? Lawrence Herbert utviklet i 1963 et system som kunne identifisere, matche og kommunisere fargeskalaer. Mennesker ser og opplever farger ulikt. Han lagde et fargesystem bestående av en fargevifte med standardiserte farger, og gav verden et verktøy de kunne stole mer på enn sine egne øyne! Pantonefargene har i første rekke vært brukt i grafisk sammenheng, altså trykksaker.

Farger, kommunikasjon. . .

Men Pantonefargene har etterhvert erobret bransjer som tekstil, plast, interiør, maling – ja, også maling! Sjekk denne siden her.

Trykkfarger med mer TRØKK?

Jeg kjenner disse fargene fra grafiske prosjekter (trykksaker lages vanligvis av fire farger; CMYK; C (cyan/blå), M (magenta/rødrosa), Y (yellow/gul) og K (black/sort). For å få frem en effekt, mer fargemetning, distinkt farge, bruker vi Pantonefarger.)

10% sort, 50% farge, herav 10% gul og 90% rød

Mener jeg fikk et spørsmål på bloggen for lenge siden om det gikk an å få tak i Pantonefarger til å male med. Nå vet jeg altså at svaret er ja. Men jeg vet også at det er fullt mulig å gå inn i en maleforretning med en Pantonefargeprøve og få blandet en tilsvarende farge i NCS, altså det fargesystemet fargehandlerne bruker. SÅ, jeg vet ikke om det blir mer trøkk om det heter Pantone. Hmm, dette ble nok litt teknisk ja. . .

Her er både Pantoneviften og NCS-viften, og så en liten enkel fremstilling om hva en fargekode viser. Den likte jeg, har jo prøvd å forklare dette et par ganger på

Nå vet du i alle fall at det finnes alskens julekulemuligheter frem mot juletrepyntingen. Kanskje blir det fargeskalajul i heimen?

Kommentarer