Flikk-flakk med mugg og kvistlakk

Under lerret huff og gru, vått papir og huttetu

Takk og farvel

Høsten og vinteren – med hissige stormer og mange millimetere med nedbør  (Mot Normalt) – er dessverre sesongen for vannlekkasjeproblematikk. I alle fall har jeg kontakt med flere huseiere som har fått vann inn i stuene og soverommene sine i det siste. Og det er jo det siste en vil ha! Og i de gamle husene får det jo store konsekvenser når regnet finner sine sprekker, renner nedover nedover, tar med seg mange mange års avleiringer, støv og gammel sot og skitt, før det bygger seg opp som en svær ballong oppe i taket. Disse lerretstakene utvider seg veldig mye, før de sprekker som nettopp en vannballong. Splasj! En fortalte meg at han ikke skjønte hva det var, og hentet en paraply som han stakk opp i «ballongen». Han hadde dessverre ikke slått den opp!

 

Vekk og bort, skrape både mugg og lort

Uansett, det er viktig å fjerne alt vått (ja, det viktigste er selvsagt å få tettet lekkasjen), og helst få vekk alle rester av guff og mugg som har dannet seg når vannet har fått virke. Mugg er overhodet ikke bra for inneklimaet, og bør fjernes selv om området det finnes på skal dekkes til (med plater eller som her, nytt lerret).

En annen sak som mange spør meg om; de har malt et tak med vannbasert maling og får gjennomslag og flekker fra feks gamle vannskader o.l. Vanlig maling dekker ikke slikt som kjent. Nå finnes det jo så mye på markedet, heftgrunning og sperregrunning osv som er prima saker. Men jeg er sikker på at de fleste har noe kvistlakk stående, kanskje noe man ikke orket å bruke på kvistene på furupanelet??? Kvistlakken er ypperlig til å isolere både kvister og flekker og gjennomslag og gamle synder. Så maler man med hvitt etterpå og alt skinner.

Gamle synder kommer tilbake

Vekk med flekk, kvistlakk takk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosetten-tas-ned, rosetten-tas-opp

Trinn for trinn helt uten svinn

For å trekke opp et nytt lerretstak, må alltid gipsrosetten ned først. Dette er noe jeg alltid vegrer meg litt for; tenk om den er sprø og smuldrer opp i hendene på meg, hjelpe meg! Og i gamle dager brukte man jo helst store spikere. Men denne var skrudd med fire skruer, fjerne forsiktig, en god hånd i midten og vips, nede. Ny duk på plass i taket, forsiktig opp med rosetten igjen, kanskje skruer med litt større hode denne gangen, så holdes den godt på plass. Litt fugemasse på skruene, men ikke for mye; tenk om en ny Einar en gang i fremtiden skal skru den ned!!

Kommentarer