Travertin – skitten men like fin

Jeg trodde hushjelpen vasket her hver morgen jeg!

Nord i Italia, Liguria, høst, milde dager og kjølige kvelder, sol fra blå himmel, lukten av jord og skog ute, inne lukter det grønnsåpe. I alle fall en italiensk utgave av sorten.

Og herr vaskemannen er svært overrasket; såååå skittent, HER?? Vi – de arbeidsomme herrene, fire i tallet, har riktignok travet inn og ut med sko og uten sko, rett fra nevnte jord og skog, i fire dager til ende. Men det snodige er at gulvet har sett skinnende rent ut hele tiden! Og dette betyr ikke (bare) at jeg har betraktet gulvet gjennom en tåke av a) begeistringen av å være i Italia, b) rødvinspåvirkning, eller c) pur fantasi. Men marmorgulvene, som går gjennom hele huset, i alle rommene slik det gjerne er i middelhavslandene, viser seg forbausende rene selv etter hard bruk. Polert travertin!, sier en av huseierne stolt, når jeg selvsagt må få vite i detalj hva vi snakker om her. Kalkstein, ganske porøs type sådan. Du har sikkert sett det før, som vegg- og gulvfliser i kirker og katedraler, i hus og i banker.

Tett i tett, uten en fuge

Dyrt, men verdt det

Først er flisene lagt i limet, tett som bare, uten en fuge, så er det helsparklet med en blanding av liknende marmorpulverstoff og epoxy (flytende travertin), ja om jeg har forstått det riktig (her kan jeg ha vært for begeistret/påvirket til å få med meg detaljene). Og så polert skinnende blankt; hele gulvet i ett sammenhengende nivå, ingen dørstokker, ingen ujevnheter. Pure, pure beauty! Og jeg måtte jo spørre, siden jeg faktisk har sett slike gulv mange steder i Italia; er dette det billigste som finnes? Nei, tvert imot, det dyreste fakta!! Jøss!

Med den sjatterende fargen – hudfarger i alle varianter. . . – så vil jo alt smuss og håravfall og skitt bare blande seg fint inn i det sjatterende fargekartet. Jeg hadde liksom bare antatt at her var det en geskjeftig hushjelp som travet inn og moppet mens vi andre duppet, polerte når vi spaserte?

Så lærdommen er: skal du velge fliser til f.eks. badet, tenk at det trenger ikke nødvendigvis se skittent ut med én gang. Hvite fliser, skikkelig upraktisk! Velg farge som hud og hår, det vil være fint i mange år. Selvsagt med noen gode vask i ny og ne.

Plass til smuss ad mass

Botticelli, multo belli

Etter et søk her i byen etter liknende fliser til vårt bad, endte vi opp med en annen marmor/naturstein, Botticelli (Flisekompaniet) . Denne kommer i store avlange (òg firkantete) fliser og gleeeder seg til å bli venn med føttene våre!! Kommer tilbake til dette om kort tid!

I mellomtiden kan en drømme seg bort, til Italiens favn – min anbefaling 🙂

Inne/ute

 

 

 

 

Kommentarer