«Little Italy» – fredag OG lørdag

Helgen er her, sett deig, ENJOY!

Så fremt vi ikke er opptatt på anna hold, på tur eller jobben skulle kreve det, så er fredagen dagen for pizza i heimen. Hos veldig mange av oss, barnefamilier især. Jeg synes det er skøy å snakke med folk om dette, utveksle erfaringer, oppskrifter, steketid og verktøy, råvarer og tilbehør. Og det er ingen tvil om at det blir en ekstra god stemning når fersk pizzaduft fyller huset, roen kan senke seg etter en hektisk arbeidsuke, en flaske vin kan åpnes, og etterhvert kan sofaen og godstolen inntas.

Deigen settes, bilen ryddes

Deig, saks, papir

Om alt er som det pleier, skjer det at jeg kommer hjem med bilen full av verktøy og malesaker. Og før denne ryddes ut og blir familiebil (vi har nemlig en sånn kombibil, syvseter; den er arbeidsbil i ukene og ellers familiens eneste bil. Alle håndverkere jeg treffer mener jeg må skaffe meg en firmabil i tillegg!!! Men jeg trøster meg med at det er mer miljøvennlig å bare ha én, så får det heller være litt upraktisk innimellom når unger får maling på klærne og fliser i håret.)

Vel, bilen hviler mens jeg setter deigen:

700 g hvetemel (aller helst italiensk pizzamel, tipo «0»)

3-4 ts salt

3-4 ts sukker

halv pakke gjær

4 dl lunkent vann

4-5 ss olje (pøh, jeg bare slumser nedi)

Nå hviler deigen mens jeg rydder bilen, tar vanligvis en time (av og til to om det finnes flere hyggelige snakkesalige naboer og forbipasserende).

Jeg deler deretter deigen opp i 7-8 små klumper, kjevler disse ut med durum hvete (semolato di grano duro), så flate og runde som mulig, legger de på bakepapir, oppå hverandre. Hah, forbausete unger vi har hatt på besøk og som skal få pizza spør «Men, hvor er deigen?» når de ser den. Som barn var jeg også vant til at pizza var SVÆRE bakverk med masse kjøttdeig og løk og ost. Men har man vært i Italia, så er det ingen vei tilbake. Hele vitsen synes jeg (og mange med meg) er å få til en krisp og tynn bunn.

Bordpizzaovnen

En rødglødende sliter

En lur og rimelig investering er det å skaffe en sånn pizzaovn; rask å varme opp og med steinbunn, pizza på 3-4 minutter. Og jeg har prøvd masse forskjellig. Har sikkert kjøpt fem slike steiner du skal ha i bunnen av steikeovnen – knust etter ganske så kort tid. Denne lille Pizza Pronto har vart nå i flere år. Bakepapiret bruker jeg også oppå steinen –bunnen blir like krisp som uten bakepapir. Her har jeg òg eksperimentert; uten papir, mye olje på steinen = mye røyk og unødig os i huset.

Ingredienser til alle

Organisert kaos som gir himmelsk resultat!

Alle ingredienser spres over hele bordet, så kan de som er til stede velge hva de vil. Pizza med gjester er jo helt supert, da går det an å doble oppskriften å ha et helt tårn av flate deiger med papir imellom; de kan stå slik i mange timer før de kles med godsaker og stekes. Heller ikke nødvendig med forsteking når du bruker papir, pizzaen blir alltid gjennomstekt OG får en krispi bunn.

Jeg må innrømme at jeg synes det er godt med ren tomatpuré, men selvsagt er det moro å lage sin egen saus. Surre litt løk, chili og hvitløk i olje, to bokser opphakket tomat, litt basilikum, timian, salt og pepper. Nok olje sånn at dette blir skikkelig vått når du fordeler sausen utover deigen. Det er også helt ok å blande olje, tomatpuré og en ferdiglaget tomatsaus (feks arrabiata fra Barilla).

Av ingredienser vi her i huset er nødt til å ha er blåskimmelost, chorizo (spansk pølse), oliven grønne som sorte, jalapenos, chevre, manchego, mozzarella (sånn som ligger i lake), små smaksrike tomater. Og kanskje skinke, evt parmaskinke, kjøttdeig av kylling og sardiner i olje.

Edle dråper fra pizzalandet i sør!

OBS; ikke ALT på samtidig; en god regel er at FÅ ingredienser på hver blir mest vellykket! For litt grønt til slutt kan du drysse ruccolasalatblader over, sammen med en pinsj med maldon. Og en skvett goood extra vergin olivenolje rett før den spises. Jeg har jo faktisk vært i Nord-Italia og høstet oliven, levert på det lokale presseriet og fått med superolje, buenissimo!

Høres bra ut? Det beste av alt? jo det er det at vi er så begeistret for dette ritualet på fredagene at vi har begynt å utvide aktiviteten til å inkludere lørdagen også. I dag er det lørdag! Bilen er ryddet! I dag blir det nok en fiiiiin dag. Får vann i munnen allerede – god helg og GOD PIZZA

 

Uten olje, ingen pizza – ingen glede 🙂

Humøret på topp, oljen straks i boks

Farge og liv

Kommentarer