Luksus ved en Velux

Bare plissé eller "total sun-block"

Aiaiaiai – ENDELIG var det gjort, på plass, utprøvd og godkjent, dette funker dette virker dette hjelper, dette ruuulerrrrrr! I alt for lang tid hadde jeg lovet og løget og lovet igjen; veluxvinduene skulle få sånne fine blendingsgardiner, sånne som passer perfekt i vinduene, sånne som skal være der. Og ikke de provisoriske ikea-rullegardin-substituttene, som jeg på provisorisk handyman-vis tidligere tenkte skulle gjøre jobben. Rullegardiner som liksom skulle henge over et takvindu, og som naturlig nok vil heeenge nedover. Og derfor måtte ha hemper og stropper og fester både her og der, men som allikevel slapp lys inn både fra siden og over og under. Og til slutt ble de ikke brukt i det hele tatt; herr Handy-man-maleren fra Tid for Hjem skulle fikse SKIKKELIGE Veluxgardiner – luksusvarianten.

Selv de med ti tommeltotter . . .

Ikke vær redd, åpne opp!

Jepp, sånn var det  – jeg mottok forsendelsen for flere uker siden, men må innrømme at jeg vegret meg litt for å pakke ut og se på sakene. Mest fordi det er så få ledige timer i travle maidager. Samtidig så blir jo nettene kortere og kortere, og mine kjære døtre som sover himmelhøyt under disse lyse vinduene, lot meg ikke få fred. NÅR skal du fikse med de gardinene; NÅR???!!

I pakken følger det med soleklar instruksjon med både illustrasjoner og enkelhetsselvfølgeligheter på løpende bånd. Umulig å ta feil her.

Bare klikk

Jeg hadde trodd det var mye mer skruing og festing og alternative fallgruber og nederlagsmuligheter (hør på gamle sutrefar!). Men sannheten er den at her rår enkelheten; dette var så greitt at selv den mest trenevete klossmajor og ti-tommeltottinnehaver kunne gjort det med bravour. Det er vel også meningen; her er skinnene på plass på et blunk. På nye Velux er det allerede påmontert to små «utvekster» oppe i vinduet; her klikkes hele rullegardinopplegget på, vips, på med to «holdere» nede i vindusrammen, på med skinnene gardinene skal gli på som er gjerdet i 45 grader; disse må i tillegg skrues inn i vindusrammen, så løsnes trådene som har en hempe som klikkes inn nederst, unngå floke på trådene, følg instruksjonen, enkelt, enkelt og HURRAAAA. Se hvor flott, dette skulle jeg bestilt og montert for lenge siden. For de gamle takvinduene følger det med slike hekter; to skruer og alt er klart!

Det gamle vinduet får "ny drakt" og en ny vår!

Såh, om du er like treig som meg; slutt med det, hopp i det. Katalogen finnes i papir og på nett, dette er lett, rett og slett; sjekk her!

Pepre taket med velux

Dette er jo et kjent uttrykk etterhvert, man åpner opp og slipper lyset inn. De gamle taklukene har jo en tendens til å lekke. Det gjorde i alle fall vårt, og må man forbedre taket er det som oftest lett å få godkjent en utvidelse av vindusflaten.

Pikene kan fikse lekser uten sjenerende sollys

Det som står på listen vår nå, er å bytte ut de to store (ca 120 x 120 cm) med enda større sånne Velux-altaner, som en praktisk takterrasse i et nett format. To ved siden av hverandre blir jo en høydare i høyden på vårt gamle hus. Enklere og mye billigere enn å bygge den etterlengtete takterrassen er det i alle fall.

Varmtvann fra solen

Noe av det siste fra Velux er solfangere, ser ut som vanlige takvinduer, men omformer sollyset til energi og kobles direkte opp til varmtvannstanken (les her). I følge produsenten skal det heller ikke kreves at solen steiker hele tiden, så dette skal funke også i vårt noe grå og våte klima. Hmmmm, noe for hytten?

Varme til vannet

Kommentarer