Biritapet – et stykke norsk historie

Oslo Rådhus, tidløs veggpryd

Historien er så fin at det går ikke an; pga stor tilgang på halm på gården Seim, gikk Klara Schee i 1938 i gang å veve med det! Slektsgården hadde da lange tradisjoner med veving og håndarbeid. Og da det første tapetet av «julenek» kom på veggen i spisestuen, ville hun gjerne vise dette til andre, det spesielle skinnet i tapetet.

Tapetet ble så brukt i Oslo Rådhus, og har siden vært i produksjon. Du har sikkert sett det, stående stråtapet, kanskje hjemme hos noen som er spesielt stolte av hjemmet sitt, funkishus og boliger med stil. For dette er ikke noe du har noen få år for så å erstatte det med maling eller bling-bling-tapet.

Strykes med hårene (stråene)

Rullen er 240 cm bred!

Ennnnnnndelig fikk herr Nilsson sette opp Biritapet hos noen, i et fint arkitekttegnet hus (1962) på Eidsvågsneset. Her er det fra før flere vegger med stråtapetet, og etter en ombygging skulle soverommet igjen få seg den rette looken. Man tar mål av veggene og får så produsert nettopp det du trenger. Det er i det kostbare sjiktet, men FOR en kvalitet. Og så er det nå litt ekstra artig at dette produseres i Norge, med råvarene som vokser rett utenfor produksjonslokalene – kortreist og varig – der har du Biri!

Gangar, så fin og gylden

Merket for God Design

Kolleksjonen til Biritapetet er rikholdig, og når vår designervenn (bl.a. kjent fra programserien Tid for Hjem, TV 2) Andreas Engesvik var med i Norway Says, utviklet de i samarbeid med Biritapet jubileumsmodellen Gangar. Det fikk Merket for God Design av Norges Designråd. Gangar er tapetet jeg setter opp her på bildene.

Sånn gjør man: Først limer man veggene (våtromslim!!), lar dette nesten tørke, så ruller man ut tapetet og stifter oppe og nede. Til slutt på igjen med listene. Skjøter blir nærmest usynlige, man drar ut et og annet strå og slik og slik, voilá! Selv om jeg er for en ekspert å regne (i alle fall i egne øyne) har jeg den største respekt for ukjente saker. Og som jeg har sagt før og gjentar til det kjedsommeligste; LES ALLTID INSTRUKSJONENE!. Som følger med all tapet, og som også fulgte med Biritapetet.

Les mer på Biritapet.no.

Hmmmm; hva skal jeg gjøre med avskjæret, det er for fint til å kaste! Kanskje et smykke i sommersolen, kanskje et bastskjørt om det var litt mer. . .?

Superskarp kniv nødvendig

Biri til hverdags og fest

Kommentarer