Månedens gummiand: Valgvinneren pollofpolls.no

Bord4 elsker valg. Vi elsker demokratiet og tanken på at vi velger mennesker som skal representere oss for å styre landet. Heldigvis medfører all denne stemmevirksomheten store tallmengder å grave seg ned i.

BEST I TEST: Ingen gjorde det bedre i å forutsi valget enn pollofpolls.no. Tabellen er lånt fra pollofpolls.no

Til all tallnerdingen dette medfører er det behov for gode hjelpemidler. Årets valg var en bekreftelse på at det ikke alltid er det som ser flottest ut som er det best egnede verktøyet. For tallknuserne på bord4 var det bare en nettside som betydde noe i går, pollofpolls.no.

Så begeistret er vi over den flotte nettsiden som Johan Giertsen og Lars Øy har utviklet på fritiden sin, at vi gir de den høyeste utmerkelsen bord4 kan gi: en gummiand. Mennesker som gir av sin egen fritid og ekspertise, for å fremme innsikt og kunnskap om meningsmålinger og valg fortjener all den ros vi kan gi de.

BORD4 ELSKER POLL OF POLLS: Lasse Lambrechts overrekker gummianden til Johan Giertsen som bevis på at Poll of polls er månedens gummiand.

I tiden opp mot valget levde pollofpolls.no opp til navnet sitt og ga oss en beregning basert på alle de ulike meningsmålingene som ble gjennomført i de ulike fylkene. Metoden er faktisk så bra at den gjorde det best av alle i å forutsi valgresultatet, inklusive valgdagsmålingene.

pollofpolls.no sin beregning av et nasjonalt resultat hvis sist publiserte måling i hvert fylke skulle bli resultatet i fylkene – hadde sum avvik på 4,9 når vi legger til grunn partiene som fikk representasjon på Stortinget og Rødt.” melder pollofpolls.no på sine nettsider. Valgdagsmålingene til VG og TV2 hadde henholdsvis 6,2 og 6,3 i avvik.

Men pollofpolls.no sluttet ikke å være et godt verktøy på valgkvelden. Deres presentasjon av de løpende valgresultatene var den mest oversiktlige av alle vi prøvde. Man merker at det er laget av folk som deler vår begeistring for tall. Et veldig stort pluss er at man på fylkesresultatene kan følge med på hvor mange mandater et parti er fra å miste eller ta et mandat. Usikkerheten rundt Audun Lysbakkens mandat gjorde dette til et viktig verktøy for oss.

For de av oss som hadde som jobb å gi folket løpende resultater fra kommuner etter hvert som de ble klar, var kommuneoversikten nydelig. Spesielt muligheten for å laste ned hele tabellen i *.csv format vakte stor begeistring.

Vi gratulerer Poll of polls som valgvinner og gleder oss allerede til neste valg.