Høydepunkter og notater fra #NICAR14

Når jeg kommer tilbake på jobb, kommer sjefen til å lure på hvorfor han betalte tusenvis av kroner for å sende meg til Baltimore på datajournalistikk-konferanse. Denne bloggposten er et forsøk på komme ham i forkjøpet.

Skjermbilde 2014-03-01 kl. 16.58.41

https://twitter.com/mattdrange/status/439491975096848384

Et konferanse-forsett er når noe du i nyfrelst konferanserus sier til deg selv at «nå skal jeg jammen begynne å XYZ». Rundt nyttår er det stort sett «trene» som er den ukjente, etter NICAR 2014 er forsettet mitt å organisere livet mitt som et open source-prosjekt.

Verktøyet jeg skal bruke er Github, som er et prosjekt-organiseringsverktøy/filosofi brukt på alle store open source-prosjekter. Github gjør det veldig enkelt for mange andre å bidra på prosjektet ditt, uten at det blir rot med versjoner og at mange folk gjør dobbeltarbeid.

Her er foredraget som overbeviste meg.

Gode (ideer til) saker:

 • Bruke bompasserings-data til å avsløre grisekjøring blant offentlig ansatte, slik disse Pulitzer-vinnerne gjorde: http://www.sun-sentinel.com/news/local/speeding-cops/fl-speeding-cops-20120211,0,3706919.story
 • Denne skatteparadis-databasen har jeg lest om i Journalisten tidligere, men etter å ha hørt på noen av ildsjelene som står bak, har jeg blitt nysgjerrig på å ta en skikkelig titt på den. Ikke så mange navn som dukker opp under «Norway», men nok til å sjekke litt nærmere og be om noe av underlagsdokumentene som har blitt lekket til ICIJ (e-poster, avtaler, etc.).
 • http://projects.scpr.org/firetracker/ er et rigg som en radiostasjon i California har laget. Tanken er at når det starter en ny skogbrann så oppretter de en ny «brann-tracker» som automatisk henter fakta/data/informasjon om brannen, slik at journalistene kan konsentrere seg om å forfølge de gode sakene (istedet for å sjekke om hvor mange mål som er brendt ned hvert tiende minutt).
 • Her er et artig prosjekt: https://archive.org/details/tv Internet Archive tar opp en haug med nyhetssendinger (aner ikke hvordan), OG registrerer døvetekstene som er knyttet til sendingene. Vips! Så har de gjort TV-nyheter søkbare. Hadde vært utrolig nyttig bare for BTs lille lokal-TV-arkiv. Tør ikke tenke på hvor stor nytte NRK og TV2 ville hatt av dette, og hvor bra det hadde vært  å gjort det offentlig søkbart.
 • Dette er kanskje en av de mest inspirerende sakene jeg så presentert (trykk på den øverste lenken i dette google-søket): Journalisten i Wall Street Journal hadde fått tilgang på alle innside-handler gjennom en årrekke. Dataene brukte han til å regne ut hvor sannsynlig det ville være å treffe så godt som enkelte insidere gjorde. Han brukte Monte Carlo-simulering til å gjøre det. Inspirerende å se at et redaksjon tør å bruke såpass avanserte statistiske metoder, uten å lene seg på ekstern ekspertise.
 • Parkeringsbot-data i Norge må det være mulig å gjøre noe gøy med. Jf. denne saken fra Seattle.
 • Her er en gammel klassiker som ble trukket frem: De ba om innsyn i internett-surfedataene til kommunestyre-representanter (?) for å se hva de surfet på i møtene. Ikke alt var like relevant for jobben de skulle gjøre 🙂
 • Her er en annen Pulitzer-vinner omtalt: Sjekket lønningene til offentlig ansatte ledere (i små counties o.l.) i USA. Her er samlesiden for sakene til LATimes: http://www.latimes.com/local/bell/#axzz2ueMuFzul
 • Her er en sak som nok er mer relevant for norske forhold: En sammenstilling av alle innteker folk har fra offentlige deltids-styreverv. Utfra summene enkelte mottok virket det til at de hadde 3-400 %-stillinger.
 • Her er en sak som også er interessant for norsk narko-debatt. Journalistene har sjekket om det er sammenheng mellom økt bruk av reseptbelagte opiater og ulovlige opiater (les: heroin, o.l.).
 • En veldig god sak fra Reuters, som nok er mindre relevant for norske forhold: Nettfora som fungerer som Finn.no for «annenhånds»-adoptivbarn. Måten de har jobbet med å overvåke og dokumentere hva som foregår i nettforaene er imidlertid veldig interessant og nok lærerikt for den jevne norske journalist.
 • Kult crowd sourcing-eksempel: How To Uncover A Scandal From Your Couch.
 • Dette prosjektet vant hovedprisen på NICAR. Gjorde meg nysgjerrig på hva som er mulig å få ut av data på hva slags medisiner privatpraktiserende leger skriver ut (som det offentlige betaler for).

Verktøy:

 • Hvis du skal sende ut en standardisert forespørsel til f.eks. mange forskjellige kommuner: en enkel måte å gjøre det på er er å bruke «Mail Merge»-funksjonene til Google Drive/Gmail. Her er en Youtube-tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=B6Ehz2i6eU4. Det samme kan gjøres i Outlook antar jeg. Jeg har bare notert meg «mail merge» og kommer til å ha det i bakhode neste gang jeg skal sende ut en masseforespørsel.
 • Tabletop https://github.com/jsoma/tabletop gjør at du enkelt kan lage f.eks. fine tidslinjer, kun ved å plotte inn info i et Google-regneark. Har ikke testet det, men hørtes praktisk ut.
 •  Jeg skal sjekke ut Scraper for Chrome, som gjør det lett å hente ned tabeller og lignende til Google Spreadsheets: https://chrome.google.com/webstore/detail/scraper/mbigbapnjcgaffohmbkdlecaccepngjd
 •  Hvis du trenger hjelp av (eller ønsker å bidra sammen med) frivillige lokal infoarbeidere (journalister, bibliotekarer, etc.) i utlandet: http://investigativedashboard.org/. Har bl.a. vært brukt av SVT til å avsløre Teliasonera-skandalen.
 • En sesjon handlet om nyttige mobil-apper. Jeg trodde jeg hadde god oversikt, men fikk meg etpar nyttige mobiltips:
  • NightMode: lar deg ta bedre bilder i dårlig belysning uten å bruke blits.
  • Lite360: egentlig en familie-app for å holde kontroll på unger og kone og bikkje, men etter sigende svært nyttig når det smeller og du som reportasjeleder skal holde styr på masse journalister og fotografer.
  • Flighttracker/Flight radar 24/Plane finder/Flight Wise: Og andre typer fly-tracking-apper. Kan være nyttig når du venter på Justin Bieber eller du er på hagefest og har lyst til å skryte av at du vet hvilket fly dere ser på himmelen.
  • Dragon Dictation: DIN EGEN SEKRETÆR! Les inn tekst og få det transkribert til tekst. Tenk så digg det blir å gjøre intervjuer med denne? Skal visstnok funke på norsk også. Gleder meg til å teste.
  • Audionote: Et annet transkriberingsverktøy jeg skal teste ut.
  • Say hi: Du leser noe inn på norsk og så spontaoversetter appen det du sier til et hvilket som helst språk. Funket fint mellom dansk og engelsk i demoen jeg så.
  • MyGlass: Måte å styre google-brillene dine på fra mobilen. Denne tar jeg først og fremst med fordi et nytt uttrykk dukket opp i den forbindelse: «Glashole», et rasshøl med Google Glasses som snakker ustannselig til brillene sine for å få dem til å gjøre ulike kommandor («dont be a glashole, instead use MyGlass and control your google glasses from your phone»)
  • Andre ikke-app-mobilverktøy som ble anbefalt:
   • Ekstra-batteri til mobilen: Powergen Mobile Juice Pack
   • Eksternt tastatur til å ta med i felten: Amazon sitt til $25
   • USB-adapter som lar deg plugge et hvilket som helst USB-tastatur og i mobilen
 • Oppdatering, søndag: Ting jeg plukket opp her foredrag med Samantha Sunne. Her er lenker og lenken hun brukte under foredraget http://www.samanthasunne.com/nicar14

Hvis ikke du har fått nok av inspirerende presentasjoner og tipslister finner du flere NICAR-presentasjoner og «tip sheets» her.